Foto:

Back in business

  Sport

Het was even stil op de lijn, maar ik ben weer helemaal terug. Ik heb heerlijk kunnen genieten van een vakantie in ons eigen land. Inmiddels ben ik weer volop aan het werk en kijk ik uit naar het nieuwe sportseizoen en schooljaar.

We klimmen langzaam maar zeker weer uit dat diepe dal. Het nieuwe sportseizoen is weer begonnen en daar waren we echt aan toe. Afgelopen weekend heeft mijn jongste zoon voor het eerst meegevoetbald bij de F-League. De oudste ging weer de wei in voor zijn eerste competitiewedstrijd. Naast het trotse vadergevoel, was het ook heerlijk om weer op de velden rond te mogen lopen.

Het is allemaal een beetje onwennig, want iedereen is zoekende naar de juiste balans. Er ontstaat wel een soort van samenhorigheid. Met elkaar, en in achtneming van de richtlijnen, het sporten weer mogelijk maken. Het toepassen van richtlijnen is iets wat de sportverenigingen zeer serieus nemen. Terecht ook, niemand wil weer in de situatie komen van een half jaar geleden. Nu de competities weer opgestart worden is het devies om zoveel mogelijk thuis om te kleden en te douchen. Kleedkamers kunnen maar beperkt gebruikt worden en de sportmaterialen worden extra gereinigd. De toeschouwers moeten langs de velden en op de tribune op een gepaste afstand van elkaar staan. Ook is het niet in alle gevallen mogelijk om tijdens en na de wedstrijd gebruik maken van de kantine. Deze inkomstenbron is van essentieel belang voor de sportverenigingen, vooral na de Coronacrisis. Gelukkig zijn daar allerlei creatieve oplossingen voor bedacht, zoals het plaatsen van partytenten in de buitenlucht. Het gaat soms nog niet helemaal vlekkeloos, maar langzamerhand begint het nieuwe normaal al wel een beetje te wennen.

Nu de scholen weer zijn begonnen, wordt ook daar naarstig gezocht naar een werkbare modus. Het bewegingsonderwijs is van groot belang voor alle leerlingen. Voldoende beweging, fit zijn én blijven staan garant voor een betere weerstand. De leerlingen in het basisonderwijs hebben tot nu toe alleen maar buiten mogen gymmen. Sinds 1 september kan er weer gebruik gemaakt worden van de gemeentelijke gymzalen. Wel zo prettig voor deze jonge doelgroep met de regenachtige dagen in het verschiet. Het voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs heeft tot op heden helemaal geen gymles gehad. Ondanks dat ze weer gebruik van de zalen mogen maken, maken veel scholen een andere keuze. Ze verplaatsen de gymlessen naar buiten en wijken uit naar de diverse sportvelden die onze stad rijk is. De reden hiervan is om de drukte op school te beperken, maar om de leerlingen wel in beweging te zetten.

We zijn dus op de goede weg en met elkaar moeten we ervoor zorgen dat het sporten mogelijk blijft. Ik hoop dan ook dat een ieder zijn of haar verantwoordelijkheid neemt. Ik zeg dit omdat niet iedereen het eens is met de richtlijnen van het RIVM. Al vind je het onzin en ben je het er niet mee eens, als je het niet voor jezelf doet doe het dan voor alle andere sportliefhebbers. Alleen door samen de richtlijnen te respecteren zorgen we ervoor dat iedereen kan blijven sporten. Juist nu!

Roger Knoops
manager SportService Zwolle

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden