Anahita uit Zwolle vast tijdens de ramadan.
Anahita uit Zwolle vast tijdens de ramadan. (Foto: Anahita)

Extra aandacht voor liefdadigheid tijdens ramadan

  Nieuwsflits

Zwolle - We leven in een onwerkelijk tijdperk, dat is inmiddels wel duidelijk voor iedereen. De maatschappij is niet meer zoals het was en alles wat we voorheen deden is plotseling niet meer vanzelfsprekend. We worden met z’n allen even keihard op de feiten gedrukt: het leven op deze planeet is onvoorspelbaar. Een goed moment voor Anahita (22) om tijdens de ramadan stil te staan bij mensen in derdewereldlanden die in honger of dorst leven.

(door Naomi Pater)

De Zwolse Anahita houdt zich deze maand namelijk bezig met de jaarlijkse ramadan. Gedurende een maand staat zij stil bij mensen in derdewereldlanden die in honger of dorst leven.

Van zonsopgang tot zonsondergang nuttigt zij geen eten of drinken, net als vele andere moslims wereldwijd. Daarna mag er gegeten en gedronken worden. Aan het einde van de maand, wordt de vastenmaand gevierd, met het Suikerfeest. Maar dit jaar loopt alles anders.

Normaal gesproken gaat de jonge moslima naar de moskee, maar dat zit er in deze coronatijd niet in. "Dit vind ik erg jammer, maar we kunnen er niks aan veranderen", zegt ze. "Ik bid nu zoveel mogelijk thuis en verder nuttig ik de iftar met mijn gezin." De iftar is de maaltijd die gedurende de vastenmaand door moslims genuttigd wordt direct na zonsondergang.

"Ik moet wel zeggen dat ik het vasten gedurende de dag nu makkelijker vind, omdat ik minder energie verbruik. Maar ik baal er wel van, omdat we normaal gesproken de familie veel zagen rond deze tijd. Mijn oma nodigde ons ieder jaar allemaal uit om bij haar te eten tijdens de iftar, maar nu zien we haar slechts op afstand door het raam."

Naast het vasten gedurende een maand, houdt de jonge moslima zich bezig met de arme mensen op deze planeet. Voor velen is het helemaal niet vanzelfsprekend om iedere dag eten en drinken binnen te krijgen.

"De ramadan is een maand, waarin extra aandacht geschonken wordt aan liefdadigheid", legt Anahita uit. "Voor mijn familie is het bijvoorbeeld een traditie geworden, om voedsel en geld te doneren aan de armen in Afghanistan. Mijn ouders zijn in dit land geboren. Wij beginnen vaak een week voor de Ramadan met het doneren van voedsel en basisproducten."

Naast haar dagelijkse momenten van bezinning, gebruikt Anahita deze tijd om oude hobby’s weer op te pakken.

"Aangezien ik momenteel zeeën van tijd heb, ben ik begonnen mijn oude hobby, tekenen. Normaal gesproken kwam ik hier niet aan toe, wegens een gebrek aan tijd. Maar twee maanden geleden haalde ik mijn potloden weer van zolder. Sindsdien teken ik vooral gezichtsportretten. Ik vind het erg leuk en rustgevend om dit weer te doen, vooral in deze gekke tijd. Daarnaast ben ik ook weer begonnen met sporten."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden