Zwolle Hilda van der Tuin over brugklassers. © 2015 Foto Frans Paalman Zwolle
Zwolle Hilda van der Tuin over brugklassers. © 2015 Foto Frans Paalman Zwolle (FotoPersBuro Frans Paalman)

De bloemetjes en de bijtjes

  Column

De vakantie begon met een gezellig dagje naar de dierentuin. Bij de Bavianenberg was een grote mannetjesaap enthousiast met een wijfje aan het paren. (Weinig romantiek trouwens, binnen een paar seconden was het feestje al weer voorbij, maar dat terzijde). Onze jongste van 10 jaar en zijn neefje van 9 jaar stonden er giechelig naar te kijken; ''Ha ha, zag je dat?'' Even later stond ik naast een moeder en haar kleuter bij de zeeleeuwen te kijken. De zeeleeuw genoot van de zon en lag te schuiven op een rotsblok. Aan zijn geslachtsorgaan te zien was dat een prettige bezigheid. "Wat doet hij?'' vroeg het jongetje. De moeder gaf geen antwoord en keek mij ongemakkelijk aan.

Seksuele voorlichting, een thema dat van jongs af aan thuishoort in de opvoeding. Het is waardevol als je kind van jou meekrijgt dat seksuele behoeften en gevoelens normaal zijn. Daardoor is je kind later in staat een respectvolle relatie aan te gaan met een partner.

Bij kleuters die vragen stellen kun je gewoon simpele antwoorden geven. ''Die zeeleeuw? Hij vindt het gewoon een lekker gevoel. Daar wordt zijn piemel groter van.'' De meeste kinderen zullen het daarbij laten en daarmee stopt het gesprek. Jij hoeft op die leeftijd nog niets verder toe te lichten maar erkent zo wel dat deze gevoelens oké zijn.

Op jonge leeftijd spelen meisjes en jongens nog gewoon mét elkaar. Pas op kleuterleeftijd beginnen zij de verschillen te begrijpen. Daar komen natuurlijk vragen over. Boekjes als 'In je blootje' van Melanie Meijer of 'Ik vind je lief' van Sanderijn van den Doef zijn mooie hulpmiddelen om met je kind in gesprek te gaan.

Vanaf een jaar of zeven spelen kinderen vooral met vrienden of vriendinnen van hun eigen geslacht. Tegen die tijd zie je vaak een gevoel van schaamte als kinderen zich om moeten kleden met anderen erbij. Kinderen in groep 7 en 8 beginnen al meer door te denken maar begrijpen vaak nog nét niet alle details en omstandigheden. Dan is het makkelijker om er grappen over te maken of om seks ''gewoon vies'' te vinden.
Maar dit is de beste periode om uitgebreider in te gaan op alles wat samenhangt met liefde en seks. Vertel over de spelregels en respect voor elkaars grenzen. Heb het met elkaar over de voor- en nadelen van sexting (digitale seksueel getinte foto's of berichtjes). Nu zal je kind vanuit nieuwsgierigheid nog naar je luisteren, straks als puber zal dat niet meer lukken. Koop een goed puberboek over seks en zet dit alvast op de slaapkamer. Ook de filmpjes van 'Dokter Corrie' geven veel informatie of de website van www.sense.info

En dan komt het moment dat je dochter of zoon met een vriend(in) thuiskomt. Meestal zijn de eerste verkeringen rond de 15 jaar. Natuurlijk ontkom je dan niet aan het gesprek over voorbehoedsmiddelen. Maar met een beetje geluk heb je tegen die tijd je kind goed voorbereid en kan je dochter of zoon op een fijne en veilige manier intimiteit ontdekken.

Hilda van der Tuin is kinder- en jongerencoach. Wil je meer informatie of persoonlijke begeleiding voor je kind? Kijk dan op www.jijzwolle.nl

Joop de Haan
Meer berichten