Foto:

Zwols aroma

  Column

Ongetwijfeld keken ze hun ogen uit op sportpark De Elshof in Wijthmen. Een 21-jarige knul uit Rotterdam en een 19-jarige blaag uit Amsterdam. De een groeide op met de oliewalm van Pernis, de andere met zweetlucht van dolende toeristen. En nu ademden ze het bouquet van vers gras en koeienstront. Wijthmen? En je spreekt het uit als Wietem? Gelukkig hadden ze een lift gekregen van een ploeggenoot.

Ze ontwaakten uit hun dagdromen. Op deze maandag zoveel fans langs de lijn? Dat hadden ze op Varkenoord of De Toekomst weinig meegemaakt. De technisch directeur had tijdens de contractbesprekingen wel iets gezegd over een warme club, maar die boodschap was al snel op de achtergrond geraakt.

Allemachtig, dit voelt wel heel erg warm aan dachten Gustavo en Zian. De twee vertegenwoordigen PECZwolle straks in het nieuwe seizoen. Donkerblauwe en groene rookwolken verdwenen langs het lieflijke decor van bomen en struiken onder een staalblauwe hemel. Hamertje! Hammertime! Klonk het liefkozend vanachter een reclamebord. Gustavo glimlachte onhandig. Ondanks zijn eenentwintig jaar, wist hij zich niet goed raad met deze loftuiting. In Rotterdam klonk vooral veel harde humor langs het trainingsveld. De geboren Amsterdammer verging het net zo. Hij is vooral geneigd hard te werken, dus zoekt hij zijn afleiding in trainingsoefeningen.

's Middags bij de lunch in het stadion hadden ze ook hun ogen uitgekeken. Iedereen zat aan tafel met iedereen. Niet de selectie apart, maar iedereen door elkaar. Het leek wel een vriendenclub, de spelers, staf, directie en kantoorpersoneel. Ja, ze hadden wel eens iets gehoord over de familiaire sfeer bij PEC, maar deze ontvangst was er een om niet snel te vergeten.

In mijn fantasie moet het zo ongeveer zijn gegaan, de eerste trainingsdag van Zian Flemming en Gustavo Hamer. Zij zullen ongetwijfeld hun draai vinden bij mijn club. Het zal ze hopelijk snel bevallen het tempo van de gehaaste randstad te verwisselen met het wat meer gelijkmoedig ritme van de hoofdstad van Overijssel.

Onze club mag dan wel geen grote beurs hebben, de sfeer en het verzorgde voetbal dat de club in de genen heeft zitten, is een enorme plus. In Zwolle tel je mee. Word je serieus genomen door iedereen, inclusief de supporters. Je komt aan voetballen toe en hoeft geen miljonair voor je te dulden die rechtstreeks uit het buitenland met een privéjet wordt ingevlogen. Bovendien is er een trainer die met meer dan honderd interlands achter zijn naam, die je nog beter kan laten voetballen. Een man van wie je direct geneigd bent te denken, dat hij weet waar hij voor staat.

Ach Rotterdam en Amsterdam, met anderhalf, pakweg twee uur ben je daar. Maar de sfeer is hier zo ongedwongen, dat de beide jongelingen ongetwijfeld gaan verlangen naar het silhouet van De Peperbus als ze weer een een portie ongezonde randstadlucht hebben ingeademd.

Het Zwolse aroma benevelt je snel. Zeker weten dat ze er nog beter van gaan voetballen.

Anton Cramer

Meer berichten