Logo peperbus.nl


Opluchting

  Column

In Frankrijk - en in de rest van Europa - kan men opgelucht ademhalen na de zeer royale winst van Emmanuel Macron. Weliswaar behaalde de anti Europa kandidate Marine Le Pen ruim 30 procent van de stemmen, na de eerdere pro-Europa uitslag in Nederland laat nu de 2/3 meerderheid voor Macron in Frankrijk zien dat het met de Europese samenwerking gelukkig nog niet over is. En wie weet komt men in Engeland bij de verkiezingen straks ook nog tot inkeer.

Ook rond Konings- en Bevrijdingsdag was er sprake van opluchting. Alles is zonder smetjes verlopen. Louter positivisme, vrolijk volksvermaak en mooie muziek. Het weer werkte natuurlijk niet mee, maar daar maalde niemand om. Minpuntje was wel dat het Z.K.H. Willem Alexander slechts had behaagd om zes Blauwvingers van een lintje te voorzien. Deze onderscheidingen zijn ongetwijfeld zeer op z'n plaats. Maar er zijn toch warempel in Zwolle wel meer mensen die zich jarenlang geheel belangeloos inzetten voor de medemens en de samenleving? Voor al deze anonieme, noeste vrijwilligers, die blijkbaar de contacten en de netwerken missen om bij de Koning in beeld te komen, hierbij een welgemeende uiting van dank en een aansporing om ook 'ongeridderd' door te gaan.

Op sportgebied was er natuurlijk ook sprake van opluchting. Niet alleen bij alle supporters, maar ook vanuit andere invalshoeken werden er afgelopen zondagmiddag diepe zuchten van verlichting geslaakt. Bijvoorbeeld bij de nieuwe trainer Van 't Schip, die eerder aangaf bij degradatie misschien toch maar niet te willen instappen. Of dat de spirit is die Zwolle komend seizoen nodig heeft? Maar ook bij de commercie en promotie scheelt het een slok op de borrel of PEC Eredivisie of Jupiler League speelt. 'Zwollenaar' Jans en zijn manschappen stelden het acteren voor het zesde achtereenvolgend jaar op het hoogste podium veilig. Zwolle blijft een rol meespelen en dat is voor de stadspromotie geweldig. Hopelijk slagen bestuur en directie van de club er in om de opluchting en de feestvreugde om te zetten in verdere commerciële groei. In betaald voetbal draait immers alles om geld en het beschikbare budget zal bepalen of Zwolle kan blijven meetellen. Maar op dit moment is er vooral opluchting.

Frits Smit

1 reactie
Meer berichten