Jeffrey en Femmianne bij de ingang van het maisdoolhof gevonden.
Jeffrey en Femmianne bij de ingang van het maisdoolhof gevonden. (Foto: Esther Mostert)

Ga je mee verdwalen in het maisdoolhof?

Zwolle - Sinds het voorjaar heeft de Kas van Kaat er een leuke attractie bij. Er is weer een maisdoolhof aangelegd, met een speurtocht dit jaar. Door het doolhof heen zijn verschillende letters verstopt die een woord vormen. Als je het woord geraden hebt krijg je na afloop een dorstlessende beloning. “Ook veel volwassenen doen met plezier een rondje door het doolhof als ze hier zijn” vertelt Jeffrey Klein Herenbrink enthousiast. Hij is begeleider bij de Kas van Kaat en betrokken bij diverse onderdelen van de kas en de kwekerij.

(door Esther Mostert)

“Het maisdoolhof is leuk voor jong en oud. De Kas van Kaat is zoveel meer dan een biologische kwekerij. Het is ook een bakkerij, winkel en lunchcafé ineen. Daarnaast is het een zorgwerkplek voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De Kas van Kaat is echt één van de verborgen parels in Zwolle. Op nog geen kwartiertje fietsen vanaf het centrum” zegt Jeffrey. Met veel plezier werkt hij hier en met hem vele anderen. "Elke dag werken hier zo’n 20 mensen verspreid over de verschillende afdelingen. Er is een tuinafdeling, civiele ploeg en een keukenploeg. Daarnaast heb je de horeca, het atelier en de bakkerij. Op elke afdeling staat een team van vakkrachten, begeleiders en (cliënt)medewerkers". Volgens Jeffrey maakt deze diversiteit het voor iedereen leuk om hier te werken.


Na de speurtocht in het maisdoolhof kunnen de allerkleinsten spelen in de zandbak of lekker rondrennen. Het tuinterras is groot opgezet en coronaproof.

Loungen in de Kas van Kaat 
De menukaart van de Kas van Kaat bevat zowel lekkere vegetarische gerechten als vlees- en visproducten. Er is voor elk wat wils, ook gebak en een borrelhap. Alles wordt met aandacht bereid; een bloemblaadje op de garnering en in het glaasje bubbels drijft een verse framboos. Er is oog voor de details en de sfeer is relaxed. Het leven lijkt hier even te vertragen. Zelfs als het druk is voelt het rustig. De inrichting doet denken aan een mix tussen een beachclub in het groen en de lobby van een hipster hotel. Het maisdoolhof is een leuke aanvulling op een bezoekje aan de Kas van Kaat en vice versa. Het geeft een extra dimensie.

Jeffrey licht dit toe: "Dit stuk van het land stond leeg. Mijn collega Arjan opperde om er wat bijzonders mee te doen. We hebben het ingezaaid met biologische mais en onderhouden het goed. Morgen gaat de tuinploeg er weer doorheen om de paden bij te werken. Zo blijft het pad goed begaanbaar". Jeffrey vertelt dat het mais eind september wordt gesnoeid en aan de koeien wordt gevoerd. “Zo heeft dit maisdoolhof meerdere functies en is het stuk land dat over was goed benut”.

Het doolhof is niet al te moeilijk, gemiddeld doe je er een kwartiertje over om eruit te komen. Wil je na het doolhof ook lunchen bij de Kas van Kaat, dan raden ze aan om te reserveren. Het maisdoolhof kan je van dinsdag tot en met zaterdag tussen 10.00 en 16.00 uur bezoeken. Een tochtje door het doolhof kost 2 euro .

www.kasvankaat.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden