Boudewijn Betzema, Dichter, verhalenverteller, Troosthuisje Zwolle
Boudewijn Betzema, Dichter, verhalenverteller, Troosthuisje Zwolle (Foto: Boudewijn Betzema )

Gedichten uit het brugwachtershuisje

Zwolle - Vanaf augustus kan iedereen er weer naar toe: het troosthuisje van troostdichter Boudewijn Betzema. Betzema biedt onvoorwaardelijke troost aan iedere inwoner in Zwolle. Hij doet dit door puur naar iemand te luisteren. Op verzoek beantwoordt hij vragen, maar alleen wanneer de verteller dit wil. Ook is het mogelijk dat de dichter een troostgedicht schrijft. De dichter is elke donderdag en vrijdag van 10.00 tot 15.30 uur te vinden in zijn brugwachtershuisje aan de Schoenkuipenbrug, nabij de Turfmarkt.

(door Joost ter Bogt)

Boudewijn Betzema vertelt hoe het troosthuisje in 2016 is ontstaan: "Ik ben in 2016 per ongeluk een verkeerde straat ingelopen. Zodoende kwam ik toevallig langs het huisje. Ik kreeg toen een ingeving en uit de lucht viel toen: dit is een troosthuisje. Het was een inzicht. Het was er gewoon. Ik wist meteen dat het huisje moest gaan dienen als troosthuisje." Meneer Betzema vertelt over de eerste dagen dat het troosthuisje open was in 2016: "tot mijn verbijstering kwamen er direct drie tot vijf mensen per dag. De mensen waren er, net als ik, per toeval tegenaan gelopen. Mensen zeiden tegen me: dit is het. Hier wil ik naar binnen. Zodoende kwamen de mensen er terecht.", aldus troostdichter Betzema.

Meneer Betzema vertelt hoe een sessie eruit ziet: "Ik zit vanaf augustus iedere donderdag en vrijdag in het troosthuisje. Ik wacht op mensen die komen op zoek naar troost. Wat ik dan doe is puur luisteren. Dit gebeurt tegenwoordig veel te weinig. Ik luister naar de mensen en door de stiltes die vallen komen mensen vaak tot zichzelf en tot hetgeen dat ze helpt. Doorverwijzen of advies geven is hierdoor niet nodig. Doordat ik goed luister, komen mensen er vaak zelf uit.",
vertelt meneer Betzema.

Ook is het mogelijk dat de dichter een gedicht schrijft. "Een gedicht is optioneel. Dit kunnen de mensen me aan het einde van de sessie doorgeven. Ik ga er dan mee aan de slag, waarna de mensen het gedicht ongeveer een week later kunnen ophalen bij het troosthuisje. Dit is altijd heel erg spannend, omdat ik er op deze manier pas echt achter kom of ik goed naar de mensen heb geluisterd. Ik zet hun verhaal als ware om naar een gedicht, dat de mensen mee naar huis kunnen nemen en altijd terug kunnen lezen", vertelt Betzema.

Vanaf augustus kunnen inwoners iedere donderdag en vrijdag bij het troosthuisje langskomen. Het is een krappe ruimte van twee bij twee meter, maar er zit een plexiglas tussenschot tussen de dichter en degene die langs komt. Zodoende is er met de risico’s van het coronavirus rekening gehouden. De sessies zijn gratis bij te wonen en toegankelijk voor iedereen, van jong tot oud. "Ik heb verschillende mensen van verschillende leeftijden en met verschillende levens
geholpen.", aldus de dichter.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden