Road to 1.000: een uit de hand gelopen survivalrun challenge in Zwolle

Dag na dag maakt Niels (26) 's avonds swingover in zijn tuin. Hij klimt drie meter omhoog in een touw, maakt een koprol over de balk, laat zich gecontroleerd naar beneden zakken en landt met twee voeten op de grond. En dat honderd keer. 

Hij is aan het trainen voor een challenge waarvoor hij is uitgedaagd door Jeroen (26), zijn beste vriend en vennoot van het online platform Survivalruncoaches. 

Het begon allemaal als een grap tussen de twee mannen van Survivalruncoaches: het verzinnen van een challenge voor elkaar. Een challenge die onmogelijk lijkt, maar die door hard te trainen en een enorm hoog doorzettingsvermogen haalbaar zal worden. Jeroen verzon de eerste challenge en heeft Niels uitgedaagd om duizend swingovers binnen 24 uur uit te voeren. 

Deze grap lijkt een groot spektakel te worden. Op zaterdag 1 augustus zal Niels deze duizend swingovers in een etmaal gaan uitvoeren bij het hindernisparcours van Survivalrun Thor op sportpark Marslanden in Zwolle. Dat gebeurt allemaal volgens de geldende coronarichtlijnen.

Een swingover is een survivalrunhindernis. De combinatie van touwklimmen, koprollen, laten zakken en landen vraagt om veel beheersing en maakt dat dit een zware en complexe beweging is en die ongetraind niet gemakkelijk uitgevoerd kan worden. "Er komt veel techniek en souplesse bij kijken. Elke beweging moet meteen raak zijn, zodat je niet te veel kracht verliest", zegt Jeroen.

De mannen van Survivalruncoaches willen laten zien dat je vaak meer kan dan dat je denkt. "Toen we beide begonnen met de sport survivalrun waren we beide totaal niet fit", zegt Niels. "Door jarenlang hard trainen in combinatie met de juiste voeding en begeleiding word je beter en kan je boven jezelf uitstijgen. Deze boodschap willen we met deze challenge aan andere mensen meegeven."

Tijdens het uitvoeren van de challenge op 1 augustus 2020 staat Niels er niet alleen voor. Met Jeroen heeft hij begeleiding gezocht van verschillende experts, zoals een fysiotherapeut, een sportdiëtist en een trainer. De aanloop naar deze challenge wordt al een aantal weken vastgelegd door Jeroen. Dit is te zien op zowel het instagram-account als het Youtube-kanaal van Survivalruncoaches onder de noemer de 'Road to 1000'.

Survivalruncoaches vinden toeschouwers op zaterdag 1 augustus belangrijk. Het inspireren en motiveren van de (survivalrun-)community is belangrijk voor de twee mannen. Survivalrunners kunnen elkaar die dag weer eens ontmoeten omdat er al maanden geen wedstrijden meer zijn. 

Toeschouwers kunnen niet alleen naar Niels kijken en hem aanmoedigen, maar ook tegelijk en samen met Niels één of meerdere swingovers meedoen. Opgeven voor een swingover kan via een Google-Docs-Link op het Instagram-account van Survivalruncoaches (@survivalruncoaches).  Verder zijn er die dag trainingen en side-events, zoals een truck-pull van Kwakzalvers en een Mobstacle challenge.

De hele challenge, van de swingovers tot aan de side-events, wordt vastgelegd met camera en drone, livestreams en fotografie. 

Na de swingover-challenge van Niels worden de rollen omgedraaid en wordt Jeroen aan het werk gezet. Niels zal zijn challenge voor Jeroen die dag bekendmaken. Maar eerst nog even trainen, mentaal en fysiek. Niels: "Eén ding is zeker: het gaat heel veel pijn doen. Maar ik geef niet op." 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden