Foto: G.van der Sluijs

Toon Hagen speelt Canto Ostinato en Bach op Leeuwenbergorgel

Zwolle - Organist Toon Hagen geeft in juli twee concerten in Academiehuis de Grote Kerk. Op 14 en 28 juli bespeelt Toon het Leeuwenberghorgel. Dit orgel is in de kerk geplaatst omdat het grote 18e eeuwse Schnitgerorgel in afwachting is van restauratie. 

Het Leeuwenbergh orgel is gebouwd tijdens de vorige restauratie van het Schnitgerorgel in de jaren 50 door orgelbouwer Flentrop en het is bijzonder dat het orgel juist nu weer tijdelijk in Zwolle staat. Op het programma van het eerste concert staat Canto Ostinato van Simeon ten Holt. Op 28 juli, de sterfdag van Bach, klinkt er een gevarieerd Bach-programma.

Canto Ostinato van Simeon ten Holt is een bekend en hedendaags pianowerk dat een andere dimensie krijgt wanneer het op een traditioneel orgel wordt uitgevoerd. De akoestiek van de Grote of St. Michaëlskerk zorgt voor de rest. 

Toon Hagen heeft zelf de bewerking gemaakt. De lengte van het werk is onbepaald omdat het een aaneenschakeling is van 106 secties De uitvoerende herhaalt de secties en bepaalt zelf wanneer er overgegaan wordt naar een volgende sectie. Hierbij treedt telkens een minimale wijziging in de muziek op. Mensen herkennen in het stuk een uitbeelding van een levensreis of ervaren een bijzondere rust tijdens het beluisteren van dit werk.

28 juli is het de sterfdag van Johann Sebastian Bach. Bach zelf was organist. Daarmee biedt het orgelrepertoire van Bach keuze te over om een bijzonder programma samen te stellen. Op het programma staan onder andere de Fantasie en Fuga in c en ‘Christ, der du bist der Helle Tag’. De variaties bij dit avondlied van de nog jonge Bach vormen een prachtige eenheid. 

Op de website www.academiehuis.nl is meer informatie te vinden over de concerten en werken die gespeeld worden. Daar zijn ook kaarten te koop. Per concert zijn er honderd tickets te verkrijgen zodat iedereen op veilige afstand van elkaar van het prachtige Leeuwenbergh orgel kan genieten.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden