Friso Schotanus (links) en Sjoerd Litjens op de Stadsmuur, een van de 111 plekken.
Friso Schotanus (links) en Sjoerd Litjens op de Stadsmuur, een van de 111 plekken. (Foto: Frans Paalman Zwolle)

Nieuwe stadsgids met persoonlijk tintje

Zwolle - Cultuur snuiven in Zwolle en omgeving kan nu ook vanuit je luie stoel met het boek ‘111 plekken in Zwolle die je gezien moet hebben’. De persoonlijke toevoeging van de schrijvers maakt het boek toegankelijk en extra interessant. “Mede hierdoor ontstijgt het boek de geijkte foldertaal” zegt Friso. “Het boek is voor Zwollenaren een uitnodiging om erop uit te gaan en toerist in eigen stad te spelen".

(door Esther Mostert )

Samen met Sjoerd Litjens heeft Friso Schotanus dit boek over Zwolle geschreven in opdracht van uitgever Thoth. Deze uitgever heeft een licentie voor dit concept, dat inmiddels in diverse landen is uitgerold. Het is oorspronkelijk een format dat uit Duitsland komt. De 111 PLEKKEN-boeken beschrijven steden vanuit een persoonlijk perspectief. Sjoerd en Friso laten in dit boek de stad Zwolle en zijn omgeving zien. Het is een mengeling van wetenswaardigheden en hun visie erop. "Hopelijk zal menig lezer door het boek geïnspireerd worden om de plekken ook daadwerkelijk bij langs te gaan. Er is zoveel te doen en te ontdekken in en om Zwolle heen. Dat kan lopend in de historische binnenstad, of heel makkelijk op de fiets. Je bent vanuit Zwolle zo in het buitengebied” vertelt Friso enthousiast.
Meer dan een stadsgids
"Ook wij hebben zoveel nieuws geleerd en ontdekt over Zwolle tijdens het schrijven van dit boek. De stad heeft voor ons echt meer kleur gekregen. Er zijn zoveel wetenswaardigheden in Zwolle die het kennen waard zijn. De historie van de stad is echt reuze interessant. En vergeet de omgeving van Zwolle niet, daar ligt de schoonheid echt voor het oprapen”.
Zwolle verrast
Voor het schrijven van dit boek hebben de heren de stadsgrenzen iets opgerekt; om ook de buitengebieden mee te kunnen nemen in dit boek over de bijzonderheden van de stad. “Zwolle is een goed bewaard geheim en wordt zowel qua cultuur als natuur dikwijls onderschat”. Ook Zwollenaren die al bekend zijn met de stad kunnen met dit boek nog meer over de stad en hun favoriete locaties leren.
De Watertoren
“Plekken die van belang zijn krijgen nog meer betekenis als je de geschiedenis en achtergrond ervan kent” zegt Friso. Als voorbeeld noemt hij de tragische gebeurtenis die in 1957 bij de Watertoren plaatsvond. “Hier is een meisje van 5 jaar – Willie Nieuwenkamp - verongelukt doordat er een steen op haar viel. Daarom heeft de gemeente destijds een stenen muur als mantel om de watertoren heen gebouwd”.
Friso hoorde dit verhaal pas toen hij over de Watertoren schreef voor het boek. Het zette hem aan tot denken: “Waarom is er geen gedenksteen voor haar geplaatst toen er appartementen in kwamen?” Volgens Friso is het belangrijk dat we de verhalen achter de historie van de stad leren kennen. “Dan kunnen we er iets mee. De geschiedenis van Zwolle is immers de basis voor de toekomst van de stad”.
Nieuwsgierig geworden?
Het boek is in alle Zwolse boekwinkels te koop voor 16,95 euro.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden