Foto: FotoPersBuro Frans Paalman
Columns

Zaken afronden

De afronding van het schooljaar. Dit jaar gebeurt het op een hele andere manier dan voorgaande jaren. Normaalgesproken staat in deze periode onze gezinskalender vol met eindbijeenkomsten, etentjes, BBQ’s. Door corona heeft het nu allemaal een andere vorm. Her en der vinden nog wat picknicken plaats en gelukkig is het mooi weer dus er zijn ook zwemafspraken. Maar verder is het rustig.

Aan de ene kant is het best relaxed maar aan de andere kant is het heel erg jammer. Want al die eindfeestjes hebben een duidelijk doel; zaken afronden. Het leven kent verschillende fasen en het is goed om dat ook te onderkennen. Een nieuw levensjaar vieren we, de eerste schooldag krijgt uitgebreide aandacht, maar situaties afsluiten is net zo belangrijk. Zo leren kinderen dat zaken veranderen en dat je daar mee hebt te dealen.

Het einde van de basisschool is zo’n mijlpaal waar je bij stil mag staan. Vier trots dat je kind groter wordt en al zoveel kennis heeft verzameld. Vertel je kind dat hij overgaat naar een nieuwe fase met meer zelfstandigheid en meer verantwoordelijkheid. Ook het einde van een leven verdient aandacht. Als een huisdier is overleden kun je gerust je kind betrekken in het afscheid.

Ook als een opa of oma is gestorven is het belangrijk een kind, op hun eigen niveau en in hun eigen taal, mee te nemen. Leg maar uit (op hoofdlijnen) wat er gebeurt. Je hoeft niets op te leggen of te forceren maar ga mee in hun belevingswereld en hun ideeën. Zo is mijn vader begraven met op de zijkant van de kist allemaal Donald Ducks (want daar had mijn vader al 40 jaar een abonnement op) en tekeningen van het bootje varen met opa.

Maar ook in het dagelijks leven kun je kinderen duidelijk maken dat alles een begin en een eind heeft. Als een vriendje ver weg gaat verhuizen schrijf dan samen een afscheidskaartje. Als een kind overstapt naar een nieuwe sport bedank je de trainers en trakteer je bij je oude clubje. Als je kind blij is dat het eindelijk genoeg geld heeft gespaard voor een nieuwe telefoon maak je de oude telefoon leeg en lever je die in bij een verzamelbak.

Om het einde van het schooljaar te benadrukken geven wij onze kinderen eind juni altijd een met zorg uitgekozen kaart. Wij beschrijven de bijzonderheden van het jaar en kijken vooruit naar de komende periode. Zo staan we stil bij hun ontwikkeling en de tijd die zo snel voorbij vliegt. Het is een vleugje melancholie maar ook dankbaarheid en motivatie.

En nu is het tijd voor de zomervakantie. Daarmee ronden we een bizarre periode met een lock-down af. Hopelijk kunnen we dat definitief achter ons laten en genieten van een ontspannen zomer!

Hilda van der Tuin is kinder- en jongerencoach.

Wil je meer informatie of persoonlijke begeleiding voor je kind? Kijk dan op www.jijzwolle.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden