Harold van den Berg en Rene te Wierik zijn blij dat Dierenweide Dieze Oost open gaat.
Harold van den Berg en Rene te Wierik zijn blij dat Dierenweide Dieze Oost open gaat. (Foto: Sigrid Aalfs)

De nieuwe Dierenweide Dieze-Oost voor dier en mens

Zwolle - De nieuwe Dierenweide Dieze-Oost wordt geopend door wethouder Dogger. Dan komen genodigden als de gemeente en anderen. Op zaterdag gaat de dierenweide om 13 uur open voor de buurt; naaste buren die ook mede-toezichthouder zijn, kunnen dan een kijkje komen nemen. Daarna is iedereen welkom. “Hier draait het om de combinatie van dierenwelzijn en zorg voor de mens; die boost willen we Zwolle geven,” legt beheerder René te Wierik uit.

(door Sigrid Aalfs)

Het was een pittige tijd afgelopen maanden. Te Wierik, zijn collega Harold van den Berg van Travers en nog iemand staken flink de handen uit de mouwen om de dierenweide op te bouwen, zonder hulp van vrijwilligers of stagiaires door Corona. “Maar we hebben alle grote dingen als hokken en weides af, nu alleen nog de finishing touch. De yurt, een grote tipi, komt er aan, daar worden nog sponsors voor gezocht. We zijn heel blij met het resultaat en we horen nu al veel positieve geluiden.”

De dieren hebben een training gehad om rustig te blijven in de buurt van mensen, daarvoor heeft Te Wierik zijn eigen methodes ontwikkeld. “Bezoekers leren van ons hoe ze het beste om kunnen gaan met de dieren, en er is altijd een begeleider bij,” vult Van den Berg aan.

De dierenweide is ook de plek waar Stichting de Knuffelkonijntjes is gehuisvest. Vóór corona tijd reed Te Wierik van de stichting met zijn konijnen naar zorginstellingen toe, om daar mensen hun zorgen, ziekte of eenzaamheid te laten vergeten. Dat kon niet meer. Te Wierik is blij dat dat binnenkort weer kan. Andersom kunnen cliënten ook naar de dierenweide toekomen. “Er is bij ons veel aandacht voor hygiëne. We voldoen aan heel veel eisen, we hebben dan ook een ANBI-certificaat.”

Op de dierenweide werken vrijwilligers en stagiaires, waarvan de meesten een rugzak hebben. “ Die jonge mensen krijgen hier hun eigenwaarde weer terug, voelen dat ze geliefd zijn,” zegt de beheerder. Te Wierik gaat over de stagiaires, meestal van Zone College, Travers neemt de vrijwilligers onder haar hoede. Travers heeft veel ervaring met de doelgroep. “We willen een stage-bedrijf zijn waar ook therapie met behulp van dieren kan plaatsvinden voor kinderen en jongeren; uniek in Zwolle,” legt Te Wierik uit. De yurt wordt de plek waar het gaat om afscheid nemen, verwerking en lijden gericht op het kind.

Wijkbewoners willen graag wat geven of doen voor de dierenweide. “Een oudere heer kwam naar ons toe, omdat hij graag koffie zou willen schenken; dat gaat hij hier doen. Zo zijn anderen blij met de yurt en geven daarvoor een gift.”Dierenweide Dieze-Oost heeft door Corona een flinke financiële knauw gekregen. De weide moet na subsidie van de gemeente het financieel nu zelf gaan redden. In de zomervakantie is de dierenweide dagelijks open tussen 10.00 en 16.00 uur, maandag en zondag gesloten.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden