Reinier Mulder op Landgoed Schellerberg waar nog jaarlijks een hagepreek wordt gehouden. (Foto: Frans Paalman)
Reinier Mulder op Landgoed Schellerberg waar nog jaarlijks een hagepreek wordt gehouden. (Foto: Frans Paalman) (Foto: Frans Paalman Zwolle)

'Belangrijk om geloof samen te vieren'

Zwolle - Op dit moment gebeurt het nog niet, maar als het aan de ChristenUnie Zwolle ligt de komende maanden wel: kerkdiensten en andere geloofsbijeenkomsten in de openlucht. ChristenUnie wil dat het college het goedkeurt om kerkelijke bijeenkomsten in de buitenlucht te organiseren, bijvoorbeeld in Zwolse parken. Volgens Reinier Mulder, raadslid van CU Zwolle, is het noodzakelijk dat dit gebeurt, omdat fysieke samenkomsten van groot belang zijn voor de geloofsgemeenschappen en de samenleving in Zwolle.

(door Joost ter Bogt)

Volgens Mulder is het belangrijk dat er snel iets gebeurt: "Het recht op ontmoeting en uiting van geloof zijn, begrijpelijk, door corona een tijd niet aanwezig geweest. Doordat we nu in een andere fase terecht zijn gekomen, zijn deze rechten onder druk komen staan."

Mulder vertelt dat het voor kerken en andere geloofsgemeenschappen erg belangrijk is om samen te kunnen komen: "Samenkomen is ontzettend belangrijk voor een geloofsgemeenschap. Het is erg belangrijk om je geloof samen te kunnen bedrijven en vieren. Ook als diensten op een totaal andere manier gehouden worden maakt dat niet uit, zolang er maar weer iets mogelijk is, samen met elkaar."

Volgens het raadslid van ChristenUnie zijn er op dit moment al werkgroepen bezig met het bedenken van nieuwe invullingen voor diensten in de buitenlucht. "Zingen is voor nu nog even niet mogelijk, vanwege mogelijk gevaar en vooral onwetendheid hierover",vertelt Mulder. De diensten zullen vooral in het teken kunnen staan van het lezen van geloofsverhalen, om deze vervolgens samen te kunnen bespreken.

Diensten kunnen er volgens hem als volgt vorm kunnen krijgen: "Op dit moment hebben we in Zwolle al een jaarlijkse traditie van Hagenpreken op een landgoed bij het Engelse Werk. Diensten zouden er ongeveer zo kunnen uitzien. Afhankelijk van de plaats kan de grootte van de groep worden bepaald. Diensten dichtbij de stad zouden bijvoorbeeld in Park Eekhout, de Suikerberg of Park de Wezenlanden kunnen worden gehouden."

Mulder vindt dat het college de taak heeft om mee te denken over realisering van deze diensten. "Het gaat dan niet om de invulling, maar meer over mogelijkheden en handhaving", aldus Mulder. Volgens Mulder is het belangrijk dat het college meedenkt, om er zo voor te kunnen zorgen dat diensten goed kunnen verlopen. Volgens hem zou het niet erg zijn als er bijvoorbeeld kerkdiensten worden gehouden naast een plek waar mensen sporten, als er maar wordt gehandhaafd. Dit is volgens hem de taak van de BOA’s, en dus moet het college meedenken.

Mulder hoopt dat de diensten zo snel mogelijk kunnen beginnen in de buitenlucht, natuurlijk met corona regels in acht nemende. De burgemeester heeft aangegeven in gesprek te willen met ChristenUnie. "Wanneer het weer slechter wordt kunnen we gaan kijken naar mogelijkheden binnen", vertelt Mulder.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden