Coronaproof zwemmen in On Campus


Wouter de Haas, bedrijfsleider On Campus.
Wouter de Haas, bedrijfsleider On Campus. (Foto: Doriet Begemann / Bsharp-media.nl)

Coronaproof zwemmen in On Campus

Zwolle - Hoe zwem je coronaproof in een binnenzwembad? Sportaccommodatie On Campus in Zwolle weet het antwoord. Maar daarvoor moest het zwembeleid wel drastisch aangepast worden. Banenzwemmers zijn in totaal 45 minuten welkom in het gebouw. Dat is inclusief uit- en aankleden. “Effectief zwem je dan ongeveer 40 minuten”, vertelt Wouter de Haas. Hij is bedrijfsleider van On Campus. Welke maatregelen zijn er nog meer genomen?

(door Doriet Begemann)

De Haas en zijn team hebben tijdens de lockdown niet stilgezeten. Ze hebben het zwembeleid onder de loep genomen. Kernpunten zijn de anderhalve meter zone en zoveel mogelijk aanrakingen voorkomen.

Toen het RIVM groen licht gaf voor openstelling van de binnenzwembaden, was On Campus er klaar voor. Op 11 mei zijn ze opengegaan en konden bezoekers een verfrissende duik nemen. De Haas: “We zijn gestart met 2 activiteiten: banenzwemmen en zwemles voor kinderen. Dat gaat allemaal goed. Wij hebben gelukkig geen berichten binnengekregen van coronabesmettingen. Ook onder onze personeelsgroep niet.”

De anderhalve meter eis van het RIVM is een logistieke uitdaging. Met militaire precisie is uitgemeten hoe je voldoende afstand tot elkaar houdt. Dit wordt overal in het pand gemarkeerd via afzetlinten en stickers op de grond.

Spontaan langskomen om een paar baantjes te zwemmen, zit er nu even niet in. Via de On Campus app moeten bezoekers zich online inschrijven. Hierbij geven ze aan wanneer en hoe laat ze willen zwemmen. Op deze manier worden de bezoekersaantallen gereguleerd. On Campus heeft 3 zwembaden. In totaal zijn er 32 banenzwemmers per tijdslot van drie kwartier welkom.

Naast de anderhalve meter zone, is het zwembeleid er ook op gericht om het aantal aanrakingen te voorkomen. Zo is het verboden om te douchen, mag het toilet niet gebruikt worden, mogen flesjes niet gevuld worden met water en zijn alle deuren op de looproute opengezet. Maar het meest opvallende is de sluiting van de kleedhokjes.

De Haas: “Pal naast het bad hebben we tenten neergezet. In deze gezamenlijke ruimte kunnen bezoekers zich uit- en aankleden. Uiteraard hebben we wel een mannen- en vrouwenafdeling gemaakt. Er staat alleen een aantal stoelen voor de spullen van onze bezoekers. Na elk bezoek worden de stoelen grondig gedesinfecteerd door de steward. Maar ook de leuningen van de trapjes waarmee je het zwembad ingaat.”

Wanneer kunnen we weer zwemmen zoals vroeger? De Haas houdt er rekening mee dat de anderhalve meter situatie nog wel een heel schooljaar kan duren. Maar hij is positief ingesteld: “We hopen natuurlijk dat het sneller is afgelopen. Het enige dat we nu kunnen doen, is ervoor zorgen dat we onze plannen klaar hebben. Dat we zo flexibel mogelijk zijn. Dan kunnen we elke keer snel inspelen op maatregelen en versoepelingen vanuit de overheid.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden