Bewoners van de Eigenhaardstraat in de Zwolse wijk Assendorp vergroenden hun straat vorig jaar al.
Bewoners van de Eigenhaardstraat in de Zwolse wijk Assendorp vergroenden hun straat vorig jaar al. (Foto: Astrid Beuker)

Maak je straat groen tijdens Burendag 2020 - geld voor een groene buurt

Zwolle - Buren, buurttuinen, verzorgingshuizen, sportclubs en andere maatschappelijke initiatieven met ondersteuning van Groene Loper Zwolle kunnen donderdag 2 juli financiën aanvragen bij Het Oranje Fonds. 

Dit geld kunnen zij inzetten om tijdens Burendag in september de omgeving te vergroenen. Denk aan boomspiegels, geveltuinen, bankjes, een buurttuin, insectenhotel of fruitbomen. Geïnteresseerden kunnen een afspraak maken om tussen 16.00 en 21.00 uur corona-proof binnen te lopen bij de Creatieve Coöperatie. 

Het is ook mogelijk een digitale afspraak te maken voor online hulp bij je aanvraag. Op beide manieren helpt Groene Loper Zwolle je bij het invullen van de benodigde formulieren. Daarnaast krijgen buurtinitiatieven die tijdens Burendag hun straat of buurt vergroenen van Groene Loper Zwolle een tas met veertig biologische bloembollen. Niet alleen organisaties, maar ook buurtinitiatieven zonder rechtsvorm zijn welkom. Meer informatie en een link om je aan te melden staat op www.groeneloperzwolle.nl/burendag

Burendag is dit jaar op zaterdag op 26 september. Het is een dag waarop straatgenoten gezellig samenkomen en waarbij veel mensen iets goeds doen voor elkaar en de buurt. Groene Loper Zwolle wil graag bewoners betrekken bij hun eigen groene leefomgeving en ondersteunt initiatieven die een aanvraag willen doen om tijdens Burendag de straat of buurt te vergroenen.

Iedereen kan via www.burendag.nl een aanvraag tot 350 euro indienen bij Het Oranje Fonds om tijdens Burendag een activiteit te organiseren. Wie als buurtinitiatief dit geld wil inzetten voor het vergroenen van de straat of buurt, en hulp wil bij de aanvraag, kan donderdag 2 juli tussen 16.00 en 21.00 uur terecht in de Creatieve Coöperatie aan de Esdoornstraat 3. 

Het kernteam van Groene Loper Zwolle staat met laptops, soep en een drankje klaar om te helpen om de aanvraag in te vullen. 

Vanwege de coronamaatregelen is het nodig om aan te melden via www.groeneloperzwolle.nl/burendag. Via deze website is het ook is het mogelijk om een digitale afspraak te maken voor online hulp bij je aanvraag.

Groene Loper Zwolle heeft een aanbieding: een uitgebreid biologisch bloembollenpakket met 1.000 bloembollen voor 120 euro (de winkelwaarde is ruim 400 euro). Er is ook de mogelijkheid om een half pakket van 500 of een kwart pakket van 250 bloembollen te bestellen. Initiatieven kunnen er voor kiezen deze bloembollen onderdeel te laten zijn van hun aanvraag. Deze bloembollen worden in de week van Burendag bezorgd.

In het najaar komt Groene Loper Zwolle met een nieuwe actie: dankzij provincie Overijssel hebben we 110 bomen beschikbaar voor groene initiatieven uit Zwolle. Provincie Overijssel heeft namelijk als ambitie 1,1 miljoen bomen te planten in de provincie, voor elke inwoner één. Er is keus uit een hele lijst met bomen, waaronder fruitbomen. Wie meer informatie wil of zich alvast wil aanmelden kan 2 juli ook een afspraak maken.

De groene burendag is één van de activiteiten die Groene Loper Zwolle organiseert om bewoners te betrekken bij hun eigen groene leefomgeving. Het idee is dat betrokkenheid bij de natuur, duurzaam handelen en zorgzaam omgaan met de natuur stimuleert en zo bijdraagt aan de kwaliteit van de natuur en het landschap in en rond Zwolle. Groene Loper Zwolle wordt ondersteund door gemeente Zwolle en het programma Natuur voor Elkaar (provincie Overijssel).

Meer berichten