Levend schilderij van Jan Voerman langs de IJssel

Zwolle - Een grote schilderijlijst brengt IJsselschilder Jan Voerman tot leven aan de oever van de IJssel tussen Zwolle en Hattem.

De schilderijlijst van drie bij twee meter is geplaatst op het Voerman Struinpad in de Schellerwaarden aan de Zwolse kant. Het laat de uitsnede zien zoals de bekende IJssel-schilder het veel vastlegde: de rivier, het silhouet van Hattem en een royale lucht.

Het levend Voerman-schilderij staat hier tot september en is een initiatief van IJssel-liefhebber Wim Eikelboom uit Zwolle. Hij is maker van de podcast Rivierverhalen en bedenker van het Voerman Struinpad. "Deze lijst langs het wandelpad bepaalt je bij de essentie van de schilderijen van Jan Voerman, die zich kenmerken door een lage horizon en fraaie wolkenluchten langs de IJssel. Die luchten doen zich nog altijd voor en de rivier stroomt precies zoals honderd jaar geleden toen Voerman hier schilderde, inclusief de koeien aan de oever."

De Zwolse houtkunstenaar Edward Otten heeft de lijst ontworpen en aangebracht.

Het levend schilderij gebruikt Wim als aanleiding om kinderen meer te vertellen over de IJssel. Hij gaf een workshop samen met IJssel-schilder Sjoerdtje Hak aan groep 7 van basisschool De Octopus. En gidste afgelopen week ook een meisjesclub van een kerk in Zwolle-Zuid rond door de Schellerwaarden. "Zo maken we kinderen uit onze buurt bewust van de schoonheid en de waarde van het prachtige rivierlandschap en hoe belangrijk het is dat we daar zuinig op zijn."

Voor wandelaars op het Voerman Struinpad is er ook een speciale podcast over het leven en werk van Jan Voerman met de titel 'Wandelen in de wolken'. Peter van Bruggen is de verteller. Van Bruggen is de bekende radiomaker die onlangs een oeuvreprijs kreeg vanwege zijn grote verdiensten voor het radiovak.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden