Foto:
Columns

Wordt Zwolle een oven?

Groenstrook

De zomers worden steeds warmer met hittestress als gevolg. Van 25 tot en met 29 mei was het de Week van de Hittebestendige Stad. De Hogeschool van Amsterdam deed hier onderzoek naar. Steden uit heel Nederland werkten mee. In Nederland warmen steden op. In Zuid- en Oost-Nederland zouden de problemen groter kunnen worden dan in de rest van het land. Dit komt omdat in de steden daar geen verkoeling vanuit zee plaatsvindt.

Hoe komt het dat de warmte in steden en dus ook in Zwolle zo’n probleem geworden is? De stad ‘versteend’ steeds meer. Groen, bomen en grachten zijn steeds meer verdwenen om plaats te maken voor bebouwing. Zo zijn in het centrum van Zwolle het riviertje de Aa, de Martelaarsgracht in Assendorp en het Smalle Gat bij Hofvliet uit het straatbeeld verdwenen.

De openbare ruimte veranderde, ook de tuinen waarvan er tegenwoordig veel met tegels worden vol gelegd om het onderhoud makkelijker te maken.

De gemeente Zwolle heeft veel aandacht voor klimaatadaptatie. Dit komt omdat Zwolle door zijn ligging in een delta extra kwetsbaar is voor wateroverlast. Er is niet alleen aandacht voor wateroverlast. Zo is er met klimaatstresstesten onderzocht wat er gebeurt in de stad bij extreme hitte en droogte. Om meer duidelijkheid te krijgen over de temperatuur in Zwolle heeft de gemeente de zogenaamde ‘Zweetdruppelkaart’ ontwikkeld. Zwollenaren kunnen meldingen doen op die kaart. Met die meldingen kan de gemeente hun hitteberekeningen toetsen. Verder wordt duidelijk op welke plekken extra maatregelen nodig zijn.

De zweetdruppelkaart kun je invullen als de temperatuur boven de dertig graden komt. Het verzoek is om de hoogste dagtemperatuur door te geven met de locatie en de omstandigheden waaronder de temperatuur gemeten is. Ook de nachttemperatuur bij tropische waarden overdag is interessant voor de gemeente. Koelt het ’s nachts voldoende af om te kunnen slapen?

Wat kunnen we zelf doen om zo min mogelijk last van de warmte te hebben? Hier volgen een aantal tips voor buiten. Hoe groener je leefomgeving hoe minder last je zult hebben van hittestress. Stenen en tegels houden meer warmte vast dan planten. Haal wat tegels uit je tuin en zet daar planten voor in de plaats. Plant bodembedekkers. Een kale bodem droogt sneller uit en kan minder goed water vasthouden. Je kunt bijvoorbeeld maagdenpalm, klimop, steenbreek of vrouwenmantel poten. Maak een groendak van een plat dak. Groendaken reduceren hittestress en ook wateroverlast. De bloeiende sedum is een paradijs voor insecten.

Maak een groene erfafscheiding. Naast verkoeling biedt een heg of struiken ook een schuilplaats en een voedselbron voor dieren. Plaats een regenton. Bij een hoosbui verdwijnt daardoor niet al het water direct in het riool. In tijden van droogte heb je nog water voor je planten. Zet een boom in je tuin. Je zult op warme dagen heel blij zijn, als je in de schaduw van een boom kunt zitten.

Verder is het belangrijk om vooral in tijden van droogte zuinig met drinkwater om te gaan.

Loes la Faille (Milieuraad Zwolle)

Reageren: info@milieuraadzwolle.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden