Foto:
Columns

Cirkel van invloed

Hoe blijf jij vitaal?

Deze titel is ingegeven door onze eigen situatie met mijn ouders. Sinds corona waren ze opgesloten en afgesloten, eerst ook nog gescheiden van elkaar, mijn moeder (82) in een revalidatiecentrum na haar tweede val en gebroken heup, mijn vader in een verpleeghuis. Mijn moeder kwijnde weg op haar kamer in De Dilgt in Groningen, want vrijwel geen contact met tehuis-genoten en al helemaal niet met familie en vrienden.

Mijn vader (86), verbleef sinds mijn moeders eerste val begin februari in verpleeghuis Bloemhof in Ten Boer en miste mijn moeder enorm. Gelukkig mocht hij wel met zijn verdiepingsgenoten samen eten en kletsen en met het zorgteam was hij happy. De Dilgt wilde mijn moeder, direct na ontslag in haar eentje naar hun appartement terugsturen, no way.

Want ook dan geen sociaal contact, zelfs niet met haar man, maar een extra risico om een derde keer te vallen en Corien en ik wonen nu eenmaal niet om de hoek. Wij hebben de regie gepakt en deze case met het Bloemhof-team besproken. Zij waren, evenals de huisarts van mijn ouders, bijzonder coöperatief en organiseerden dat mijn moeder zich bij mijn vader kon voegen. Onwijs dankbaar dat ze weer samen waren na 6 weken zonder elkaar. Echter nog steeds opgesloten en buitengesloten.

Daar konden zij en wij de eerste weken prima mee dealen, maar de weerstand groeide bij ons alle vier. Wie bepaalt eigenlijk dat zij er niet uit mogen, niemand mogen zien. Mensen die zelf goed na kunnen denken, die tot voor kort zelfstandig woonden, hen is niets gevraagd, ondanks zelfbeschikkingsrecht. Kwam ook nog eens bij dat zorgmedewerkers van verpleeghuizen geen tot weinig beschermingsmiddelen kregen, dus waarom zij wel bij onze ouders en wij niet.

Als coach werk ik met de cirkel van invloed en de cirkel van betrokkenheid. Ik moest er steeds aan denken. De cirkel van betrokkenheid houdt in dat er onderwerpen zijn waar jij je bij betrokken voelt, die je raken, maar waar je nauwelijks invloed op kunt uitoefenen, denk daarbij aan de politiek, het weer, etc. De cirkel van invloed daarentegen heeft betrekking op dingen waar we direct invloed op kunnen uitoefenen. Bijvoorbeeld, wat voor werk je doet, waar je heen gaat op vakantie, etc. Ik dacht; dit is een politieke beslissing, die sluiting van verpleeghuizen. Daar kan ik geen invloed op uitoefenen, maar ik was vastbesloten een ingang voor mijn cirkel van invloed te vinden.

Daarom besloot ik de maandag na hemelvaart een brief te sturen aan de bestuurder van Bloemhof met een concreet verzoek om maatwerk. Mijn ouders hun appartement ligt er om de hoek, wat als we daar nou eens konden afspreken met hen, ook gelijk om er langzaam afscheid van te nemen. De volgende dag belde de bestuurder, even later de arts, met een akkoord op ons voorstel. Top, uiteraard wel met de nodige restricties als mondkapjes en afstand. Maar toch, het begin is er. Nu nog in actie voor die knuffel en meer vrijheid.

Waar ik voor wil pleiten is dat hard roepen over en boos zijn op vaak de oplossingen niet zijn, maar kom in actie, pak de regie. Wat kun jij doen?

Met vitale groet,

Heidy Bolwijn, Natuurlijke Kracht

www.heidybolwijn.nl

Meer berichten