Foto:
Columns

Een goed voorbeeld

Column

Mijn vader gaf vroeger altijd het goede voorbeeld op sportgebied. Dat is iets wat ik ook bij mijn eigen kinderen probeer te doen. Sport staat centraal in mijn leven en ik gun mijn kinderen ook het plezier, geluk en de voordelen van een gezonde en vitale leefstijl.

Ik ben een hele trotse vader van twee prachtige en geweldige zonen, Lasse van acht en Perre van vijf jaar. Logischerwijs hebben zij het sporten en bewegen met de paplepel binnen gekregen. Als baby kregen ze van mij al een pluchen voetbal voor in de box, dit onder het mom ‘je kan er niet vroeg genoeg mee beginnen’.

Op vroege leeftijd was er dus al sportieve interactie tussen mij en mijn kinderen en daarbij stond het plezier van bewegen en de ontwikkeling van motorische vaardigheden centraal. Beiden heb ik ze met twee jaar aangemeld voor peutergym en dit was hun eerste ervaring in een groepssetting. Een gevarieerd en laagdrempelig aanbod in een veilige omgeving, waarbij de algehele motoriek werd gestimuleerd. De vervolgstap was zwemles en dat is absoluut geen overbodige luxe in een waterrijk land als het onze. Mijn oudste zoon heeft gelukkig al enkele diploma’s in het bezit, terwijl de jongste net is begonnen.

Ik ben van mening dat kinderen zich niet te jong moeten focussen op een bepaalde sport. Meerdere sporten ervaren is beter, zodat ze een bewuste sportkeuze kunnen maken. Kinderen kiezen dan eerder voor iets waar ze talent voor hebben en echt leuk vinden.

Maar al te vaak projecteren de ouders echter hun eigen sportvoorkeur op hun kind. Het zou schijnheilig zijn om mezelf anders voor te doen, want ik heb mij daar óók schuldig aan gemaakt. Ik heb mijn boys dan ook zeker een stukje positieve stimulans richting het voetbalveld gegeven, maar gelukkig hebben ze inmiddels allebei uit vrije wil gekozen voor voetballen.

Het enige wat je als ouder kan (mag!) doen is je kinderen richting geven en hopen dat ze op latere leeftijd de juiste keuzes maken. Ik geef ze mijn positieve sportervaringen mee, aangezien de sport mij veel heeft gebracht. Het is belangrijk dat ouders hun kinderen ook al op jonge leeftijd voor de sport enthousiasmeren. Naast een goed tijdverdrijf leren de kinderen allerlei (sociale) vaardigheden die in hun latere leven van pas kunnen komen. In een tijd als deze waar het gemak van de computer en PlayStation op de loer liggen is een actieve en gezonde leefstijl een groot goed met alle voordelen van dien. Sporten hóórt in mijn beleving dan ook bij de opvoeding, waarbij mijn filosofie is dat goed voorbeeld doet volgen. Als kinderen zien dat papa en mama genieten van sport, volgen ze automatisch.

Roger Knoops (manager SportService Zwolle)

Meer berichten