Corry Gillissen in de doorgang van de Sassenpoort.
Corry Gillissen in de doorgang van de Sassenpoort. (Foto: archief Eva Posthuma)

De Sassenpoort gaat weer open

Zwolle - De Sassenpoort in Zwolle heeft sinds half maart noodgedwongen de deuren gesloten moeten houden, maar gaat vanaf vrijdag 5 juni weer open voor bezoekers.

"We zijn blij dat we weer bezoekers kunnen ontvangen, al zal dat door alle maatregelen rond de coronacrisis wel in wat aangepaste vorm moeten gebeuren. Zo kunnen we niet meer dan acht bezoekers tegelijk ontvangen, omdat het in de poort anders onmogelijk is om voldoende afstand te houden,” legt Corry Gillissen van de Stichting Exploitatie Sassenpoort uit.

De poort zal de komende tijd op vrijdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur open zijn voor bezichtiging en op de zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur. Er kunnen dan acht individuele bezoekers tegelijk komen, maar dat aantal kan iets oplopen als er bijvoorbeeld stelletjes bij zijn die dichter op elkaar kunnen staan. Het bezoek aan de Sassenpoort wordt van begin tot eind begeleid door een 'poortwachter'.

Bezoekers moeten reserveren op basis van een tijdslot van een uur. Dat kan via een contactformulier op www.sassenpoortzwolle.nl maar ook via telefoonnummer 06 - 17126734. Toevallige voorbijgangers kunnen op openingsdagen ook het nummer bellen dat bij de Poort staat vermeld om een tijdslot en een rondleiding te reserveren.

In de poort is er natuurlijk extra aandacht voor hygiëne, zoals een zuil met desinfectiemiddel bij de ingang en pompjes met desinfecterende vloeistof in de poort. Sommige ruimtes, waar het onmogelijk is om afstand te houden, zijn afgesloten al kan men daar wel 'om de hoek' kijken en in andere vertrekken is er eenrichtingsverkeer. Bezoekers kunnen voorlopig alleen betalen door te pinnen en toiletbezoek is in de poort niet mogelijk.

De Sassenpoort kan buiten de 'gewone' openingsdagen ook worden gereserveerd voor groepsbezoeken, het houden van bijeenkomsten, cursussen en dergelijke. Bovendien is de Sassenpoort een officiële en bijzonder fotogenieke trouwlocatie.

De in 1409 voltooide Sassenpoort in Hanzestad Zwolle is de best bewaarde middeleeuwse stadspoort van Nederland. Niet voor niets staat het gebouw in de top-100 van Nederlandse Rijksmonumenten en schittert de poort in miniatuurvorm in Madurodam. 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden