Foto: Rob Bults/Top of the Hill

The Snowwhites uit Zwolle en Zaventem lanceren lockdown-lied

Zwolle / Zaventem - "Zullen we een lied schrijven? Deze periode op muziek zetten en er een lied van maken dat onze koren kunnen meezingen?" 

Zo begonnen de Vlaamse singersongwriter Elisabeth Daniel, de Zwolse zangeres, arrangeur en koorleider Karlijn Kunnen en eveneens Zwolse zangeres en theatermaker Toos Ligtenberg aan hun ‘lockdown-lied’. Ze deden dat net na de persconferentie waarin de intelligente lockdown werd afgekondigd. Voor deze drie podiumartiesten betekende dit een volledig leeggeveegde agenda en een flinke terugval in inkomsten. Het lockdown-lied ‘Als het vuur is geblust’ wordt vrijdag gelanceerd op de sociale media van The Snowwhites.

De video is hier te zien: https://vimeo.com/422795159 

Sinds een jaar waren de zangeressen de formatie The Snowwhites gestart, waarbij ze onder de radar werkten aan een repertoire van bestaande en eigen nummers die omgetoverd worden tot geheel eigen, gewaagde arrangementen. Kort voor de crisis voegde gitarist en zanger Rob Bults zich bij het trio. Zo werd The Snowwhites een meerstemmige band van vier veelzijdige muzikanten met een stevige soulvolle sound: een soepele sopraan, een donkere vrouwenstem, soms een rauwe mannenstem, een rootsgitaar én een snufje theater.

Eenmaal in lockdown, maakten de zangeressen een plan om zowel maatschappelijk bij te kunnen dragen aan de gevolgen van de crisis, als om samen te kunnen blijven zingen. Er werd in rap tempo een repertoire samengesteld dat gezongen kon worden voor zorginstellingen.
Om woord en klank te geven aan de crisis, om ooit met meerdere koren tegelijk te kunnen uitvoeren, startten ze met het schrijven van hun eigen lockdown-lied. Samen schrijven in corona-tijd kan best, zo ondervonden de zangeressen, alle drie vanuit hun eigen werkkamer, waarvan twee in Zwolle en één in Zaventem, België.


Er volgde een periode van skypen achter de piano, ingezongen spraakberichten, liedteksten en akkoordenschema's heen en weer mailen en het inzingen en uitwisselen van zanglijnen.
Ondertussen leerden ze elkaar beter kennen, muzikaal en persoonlijk. Dagelijks updaten ze elkaar over hun drie verschillende levens tijdens corona-tijd, het begeleiden van thuislerende kinderen, het zoeken naar inkomsten, de zorg om hun naasten. Dat ze drie totaal verschillende schrijvers zijn en gewend waren in andere genres schreven, weerhield Karlijn, Liesje en Toos er niet van tot een gezamenlijk resultaat te komen; ‘Tot Het Vuur Is Geblust’. Het lied is een collage geworden van stijlen die enerzijds de verstilling en rust van deze periode weergeeft, die door het moeten thuisblijven ontstaat en anderzijds de angst voor de ziekte en de beelden van de strijd die op IC’s wereldwijd geleverd wordt.


Bassist Pieter Althuis en drummer Bouke van Olst werden gevraagd mee te spelen op de opname. Evenals gitarist Rob Bults nemen zij hun partijen vanuit hun eigen thuisstudio op.
Tijdens een anderhalve meter opnamedag op De Verhalenboot in Zwolle, waar alle opnames verantwoord konden plaatsvinden, wordt door Rob Bults met zijn bedrijf Top of the Hill in één dag de zang opgenomen en een film geschoten van de opnames. Ondertussen schrijven de zangeressen het koorarrangement voor koren in diverse samenstellingen. Binnen een paar dagen is ‘Tot Het Vuur Is Geblust’ gemixt en gemonteerd, om de wereld in te gaan als een snel opgenomen, spontane productie en om ooit - wanneer het weer kan- in samenzang met een aantal koren uitgevoerd te worden.

The Snowwhites hopen dat mensen zich in alle bezongen facetten van de crisis kunnen herkennen. Ze hopen dat men hoop kan putten uit de tekst en melodie, zolang de crisis voortduurt en uiteindelijk ter nagedachtenis aan de crisis gezongen kan worden. Samen zingend op afstand in nabijheid, Tot Het Vuur Is Geblust.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden