GGD IJsselland opent testlocaties coronavirus

Zwolle - Vanaf 1 juni kan iedereen in Nederland met klachten die wijzen op het nieuwe coronavirus getest worden. Dit is bepaald door de landelijke overheid. Met de test kun je - als je klachten hebt - zien of je besmet bent met het coronavirus. 

GGD IJsselland richt hiervoor vier testlocaties in de regio IJsselland in. Door veel mensen te testen, wordt zichtbaar of het coronavirus zich verspreidt en direct bron- en contactonderzoek doen bij een positieve test. Er is nog geen test beschikbaar om te zien of iemand al besmet en ziek bent geweest.

Sinds 1 april test GGD IJsselland al mensen uit bepaalde (beroeps)groepen in een speciale testtent. Deze staat op het parkeerterrein van GGD IJsselland aan de Zeven Alleetjes 1 in Zwolle. 

Vanaf eind februari zijn mensen ook thuis getest. Nu de GGD vanaf begin juni iedereen met klachten snel gaat testen, zijn meer testlocaties nodig. GGD IJsselland heeft hiervoor locaties gevonden die verspreid zijn over de regio IJsselland: aan de Schonenvaardersstraat 5 in Deventer, aan de Veldkampweg 23-25 in Ommen, aan de Dolderweg 1 in Steenwijk en aan de Boerendanserdijk 41b in Zwolle.

Vanaf 1 juni kun iedereen dus terecht bij de GGD. Aanmelden kan vanaf 1 juni via een nieuw landelijk telefoonnummer. Dat wordt die dag om 8.00 uur bekend gemaakt en is vanaf dat moment zeven dagen per week, van 8.00 uur tot 20.00 uur bereikbaar om een afspraak te maken bij een testlocatie in de buurt. Wie erg ziek is kan bellen met GGD IJsselland. De GGD overlegt dan of er thuis getest kan worden.

Na een test wordt binnen 48 uur gebeld over de uitslag; bij een positieve test - bij een besmetting dus - doet de GGD bron- en contactonderzoek.


GGD IJsselland tuigt een flexibele organisatie op die kan op- en afschalen voor testen en bron- en contactonderzoek wanneer nodig. Rianne van den Berg, directeur GGD IJsselland: “Landelijke maatregelen worden versoepeld en dat betekent meer bewegingsruimte en vrijheid voor inwoners. Heel fijn, maar dit kan alleen als iedereen zich houdt aan de leefregels en hygiëne maatregelen. Daarnaast zullen wij op uitgebreide schaal testen en bron-en contactonderzoek doen om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Hier zetten wij ons als GGD natuurlijk graag voor in en we vertrouwen er op dat inwoners ook zelf hun verantwoordelijkheid nemen. Ik ben ongelooflijk trots op de medewerkers van GGD IJsselland en de manier waarop we ons werk met elkaar hebben gedaan de afgelopen maanden. Het is een kwestie van steeds bijsturen en dat kunnen we.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden