Het stadhuis van Zwolle, vergaderplek van de gemeenteraad.
Het stadhuis van Zwolle, vergaderplek van de gemeenteraad. (Foto: )

Club Cele over 'De toekomst van de lokale democratie'

Zwolle - Club Cele gaat dinsdag 30 juni  over de toekomst van de lokale democratie. Deze aflevering wordt gemaakt in samenwerking met GroenlLinks Zwolle en D66 Zwolle. Meepraten kan vanaf 20.00 uur via Zoom.

 'Als jij het voor het zeggen had in je stad, hoe zou je het bestuurssysteem dan inrichten? Misschien zou je stadsgenoten laten stemmen - of misschien heb je wel hele andere ideeën over een manier van volksregering.' Tijdens deze Club Cele gaan  de deelnemers op zoek naar wat democratie eigenlijk betekent: hoe ziet de toekomst van de lokale democratie eruit?
Er is een nieuwe beweging gaande: een democratische revolutie. In de bestseller ‘De meeste mensen deugen” van historicus en journalist Rutger Bregman staat een mooi voorbeeld van burgerbegrotingen. In de Venezolaanse stad Torres krijgen burgers een budget, waarmee de inwoners samen met de politiek mogen besluiten waarvoor het geld wordt gebruikt. Of denk aan de Super-Stemwijzer van Tibor Bosse, universitair hoofddocent Kunstmatige Intelligentie, die de gevolgen van een stem kan voorspellen. Gaan mensen zo beter nadenken over hun stem?
Tijdens ‘De toekomst van de lokale democratie’ verzamelt Club Cele zulke voorbeelden, samen met ideeën en meningen om te kijken hoe het óók kan. Is onze lokale democratie aan verandering toe - en wat moet er dan veranderen?

Ook wordt bekeken hoe de lokale democratie op dit moment in elkaar steekt. Een basisles democratie, dus, maar dan met een verrassende twist. Niesco Dubbelboer zet zich als directeur van Agora Europa en als één van de initiatiefnemers van Meer Democratie volop in voor een bloeiende en rechtvaardige democratie. Op 30 juni vertelt Niesco alles over zijn werkzaamheden, en dan in het bijzonder over het interessante idee over een andere vorm van representatieve democratie in ons land. Dit jaar werd namelijk het initiatief De Verenigde Straten van Amsterdam gelanceerd: elke Amsterdamse straat (dat zijn er 4.662!) mocht één vertegenwoordiger aanwijzen, die namens de straat over belangrijke beslissingen in de stad mocht beslissen. Hoe zou het zijn als de Verenigde Straten van Zwolle wordt opgericht?

Deze Club Cele vindt plaats op dinsdag 30 juni om 20.00 uur, online via het programma Zoom.

Zie ook www.clubcele.nl

Aanmelden is noodzakelijk en kan gratis via https://bit.ly/2XttTg3

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden