Verhalenvertellers Janneke Meijer en Stan Fritschy, Corry Gillissen (Stichting Exploitatie Sassenpoort) en verhalenverteller Bernadet van der Veen.
Verhalenvertellers Janneke Meijer en Stan Fritschy, Corry Gillissen (Stichting Exploitatie Sassenpoort) en verhalenverteller Bernadet van der Veen. (Foto: Frans Paalman)

De Sassenpoort gaat met de tijd mee

Zwolle - Zeven ervaren verhalenvertellers nemen wie dat wil de komende maanden online mee in de wereld van de Zwolse volksverhalen en vertellingen. Vorige zomer is bij de Sassenpoort het initiatief ‘Een Poort vol Verhalen’ gestart. Sindsdien worden mensen maandelijks, en vaker in schoolvakanties, getrakteerd op een passend verhaal.

Door Esther Mostert

 Bernadet van der Veen vertelt: “In de zomer van 2019 zijn we verhalen gaan vertellen aan bezoekers van de Sassenpoort”. Ze zijn hier mee gestart om een podium aan verhalenvertellers te bieden. “Het is voor studenten van de Vertelacademie een mooie plek waar wij onze vlieguren te kunnen maken. Daarnaast maakt een verhaal een bezoek aan de Sassenpoort nog leuker”. 

Het sloeg aan, bezoekers vonden het leuk om een verhaal te horen bij het bekijken van het monument de Sassenpoort. “De stad en zijn geschiedenis komt zo nóg meer tot leven”, is volgens Bernadet een veelgehoorde reactie. Dit initiatief heeft daarom vanaf 2020 een vaste plek in het programma van de Sassenpoort.
De verhalenvertellers gaan niet onvoorbereid aan de slag. Maandelijks is er een vertelwerkplaats waarin zes vertellers met elkaar aan hun verhaal kunnen werken zonder publiek. Door corona is ook dit initiatief stil komen te liggen.

Gelukkig hebben ze een creatieve oplossing bedacht om de periode tot aan september te overbruggen. “De verhalen zijn te mooi om niet gehoord te worden. We hebben het initiatief daarom in een nieuw (tijdelijk) jasje gestoken”. Veertien verhalen zijn opgenomen door zeven vertellers. “Het was wel even wennen hoor, om een verhaal te vertellen zonder publiek” vertelt Bernadet lachend. Ze maken er het beste van. “Het is wat het is en daarin bewegen we mee”. Begin juni openen ze online deze reeks van verhalen met het Zwolse blauwvingerverhaal, vertelt door Bernadet. 

De verhalen die aangeboden worden zijn divers. “Met zeven verschillende vertellers heb je natuurlijk uiteenlopende verhalen. Al hebben de meeste verhalen wel een historisch tintje”. Bernadet is zelf student aan de Vertelacademie, lid van vertelkring Pluimage en ze is natuurhistorisch gids in Zwolle. Ze geeft rondleidingen door de stad en vertelt verhalen in de Sassenpoort. “Ik vind het leuk om mensen met andere ogen naar de stad te laten kijken, om ze iets mee te geven. Zo kan het verhaal ook meteen tot leven komen, omdat mensen zich bevinden op de plek waar het verhaal zich afspeelt”.

Iedereen kan deze zomer gratis thuis online kennismaken met ‘Een Poort vol Verhalen’. Elke week komt er een nieuw verhaal online. Het zijn korte en krachtige verhalen, vaak met een Zwols historisch tintje De introductie komt 27 mei online, op het YouTube kanaal van de Sassenpoort Zwolle, https://www.youtube.com/channel/UCzep6rxdneXgZJAsea6J5hg

Het eerste verhaal volgt een week later, op 3 juni.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden