Kim de Lange laat zien dat er altijd een reden is om te lachen.
Kim de Lange laat zien dat er altijd een reden is om te lachen. (Foto: Esther Mostert)

Humor en burn-out gaan goed samen

Zwolle - “Op zoek naar de heilige graal om uit de burn-out te komen heb ik een hoop geprobeerd, dat leverde soms hilarische momenten op. Die ben ik op gaan schrijven”. ‘Anders pak je toch gewoon een goed boek?’ is een tragikomisch boek over een burn-out. Het is in dagboekvorm geschreven. Kim de Lange laat je zien hoe diep de bodem bij een burn-out is. Ze vertelt hoe je leven stil staat, hoe angst je kan verlammen en welke wegen je uit wanhoop inslaat. "Ik deed alles om me maar wat beter te kunnen voelen".

(door Esther Mostert)

Bij psycholoog nummer vier is in 2018 haar idee voor een boek geboren. “Ik wil anderen laten zien dat lichtheid en humor kunnen helpen als je verdwaald bent in het woud van angsten, paniekaanvallen en slapeloze nachten”. Nu gaat het goed met Kim, al geeft het uitgeven van dit boek haar wel stress. Met de boekpresentatie in zicht loopt de spanning ongemerkt toch weer wat op. Met name omdat ze het net even anders aanpakt, met live muziek en toneel.


Er is helaas geen quick-fix voor een burn-out. Het kost tijd en veel energie. “Je bent kwetsbaar, vatbaar en wil alles aangrijpen om weer 'normaal' te worden. Zo heb ik in mijn zoektocht een hoop idiote adviezen gehad. En ze nog aangepakt ook. Ik hoopte zó dat het zou werken. Als je diep zit klamp je je overal aan vast”. Al word je leven na een burn-out nooit meer zoals het was. Kim is gelukkig haar humor nooit verloren. Sterker nog, het is haar medicijn geweest. “Kunnen lachen om de absurde situaties waar ik regelmatig in belandde gaf me kracht en hoop. Hierdoor kwam ik weer bij mezelf thuis. Zo heb ik langzaam weer vertrouwen in mijn lichaam - en daarmee in het leven - teruggekregen”.

Door het opschrijven van haar ervaringen kwam er geleidelijk aan ook steeds meer rust in haar hoofd. Het hielp haar relativeren en moed te houden. Het was de basis waar ze zich aan vast kon houden. Het hielp haar accepteren en geduld te hebben, om echt de tijd te nemen voor haar herstel.

Eigenlijk is het schrijven van dit boek voor haar de heilige graal. “Samen met de ondersteuning van psycholoog nummer 6 en de haptonoom hoor”. Goede professionele hulp was voor haar onmisbaar in dit proces. Al is ze in de zoektocht naar de juiste hulp ook hele rare dingen tegengekomen, absurde adviezen en onbegrip. Soms gaf de hulp die ze vroeg (en waar ze voor betaalde) eigenlijk alleen maar meer stress. Al die dingen beschrijft Kim in haar boek. Met lichtheid en humor laat ze zien hoe haar zoektocht is verlopen. Een feest van herkenning voor mensen die een burn-out hebben (gehad).


De live online boekpresentatie is woensdag 27 mei om 16.00 uur, vanuit Waanders. Kim speelt samen met acteur Harro van Lien scenes uit het boek na. Theatermaker Toos Ligtenberg zorgt voor muziek. Jij kan er via de livestream bij zijn. Iedereen is online welkom.

www.anderspakjetochgewooneengoedboek.nl

Meer berichten