Vijf kilometer vervuilde rioolleidingen onder Zwolle gereinigd

Zwolle - De gemeente Zwolle start maandag 18 mei met het reinigen van vijf kilometer rioolbuizen onder de stad. De riolen zijn vervuild met onder meer slib, vet en doekjes. Met het reinigen van de rioolleidingen zorgt de gemeente dat deze niet verstopt raken en goed blijven functioneren. Het werk duurt maximaal twee weken.

Wethouder William Dogger: “Het is belangrijk om geen zaken door het riool te spoelen die daar niet in thuis horen. Denk daarbij aan vet en die makkelijke schoonmaakdoekjes of vochtig toiletpapier. Zo zorgen we er samen voor dat het afvalwater van woningen zonder problemen bij de rioolwaterzuivering terechtkomt.”

Op de verpakking van (toilet)doekjes staat vaak dat ze biologisch afbreekbaar zijn en dat deze door het toilet gespoeld kunnen worden. In het riool gaan de doekjes samenklonteren en veroorzaken uiteindelijk een verstopping in het riool of bij een rioolgemaal voordat ze afgebroken zijn. De doekjes kunnen vastdraaien in een pomp wat de werking van de riolering verstoort. De storingsmonteurs moeten de doekjes er handmatig uithalen.

De Zwolse riolen worden een keer per zeven jaar geïnspecteerd met een speciale rioolcamera op statief de zogenaamde QuicS8can methode. Elk jaar vindt deze inspectie plaats in een deel van de stad. Uit deze inspectie bepaalt de gemeente welke rioolbuizen moeten worden gereinigd. 

Het gaat om een doelmatige reiniging waarbij uitsluitend de vervuilde rioolstrengen worden gereinigd. Een rioolstreng is een rioolleiding tussen twee rioolputten. Dit jaar wordt er 3,5 kilomdeter riool gereinigd. En 1,5 kilometer riool wordt gereinigd en nader bekeken met een rijdend camera. De rioolstrengen liggen in Zwolle Zuid, enkele in Stadshagen en een paar Oosterenk en Wijthmen.

Rioolbedrijf Van Der Velden Rioleringsbeheer voert het werk voor de gemeente Zwolle uit met een grote reinigingswagen waarop veel meters slang zit. De slang gaat met veel waterdruk door het riool waardoor de vervuiling loskomt. Met het terughalen van de slang wordt het vuil verplaatst richting de rioolput waar het vuil wordt opgezogen. Het werk veroorzaakt geen overlast voor bewoners.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden