Foto:
Columns

Biodiversiteit in Zwolle (2)

Er is de afgelopen periode gewerkt aan een toekomstvisie voor de Milieuraad Zwolle. De doelstelling zoals die bij de oprichting in 1975 opgesteld is nu, 45 jaar later nog steeds actueel. Eén groot verschil is er wel met destijds: Natuurbescherming alleen is niet meer voldoende. Het ondernemen van actie is tegenwoordig ook heel belangrijk. Een van de thema’s in de toekomstvisie is: biodiversiteit.

Biodiversiteit zijn alle levensvormen die er op aarde zijn. Deze zijn ontelbaar. Zo zijn er duizenden leefgebieden, miljoenen soorten en miljarden unieke individuen met triljoenen kenmerken. Hoe groter de biodiversiteit, hoe zekerder het leven op aarde, ook dat van de mens. We hebben bossen nodig voor een stabiel klimaat en opname van CO2. Voor onze voedselvoorziening hebben we insecten nodig voor de bestuiving. Ook zijn bodemorganismen en plankton in de oceanen van groot belang. De aarde geeft ons wat we nodig hebben om te kunnen leven. We zouden dus eigenlijk heel zuinig moeten zijn op onze aarde. Er is er maar één. Niet iedereen heeft helaas evenveel respect voor datgene waar we afhankelijk van zijn. De biodiversiteit loopt door toedoen van de mens schrikbarend terug. Dit is een ramp voor de natuur en onszelf.

Nu de biodiversiteit wereldwijd onder druk komt te staan wordt die in de steden steeds belangrijker. Ook in Zwolle. Natuur bestaat niet alleen uit bossen, oceanen en andere wildernis zoals veel van ons vaak denken. In de stad zijn veel tuinen, parken met vijvers, bomen, kerkhoven en verwaarloosde en verwilderde gebieden waar geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Dieren hebben daar meer rust en voedsel dan op het agrarische platteland.

Biodiversiteit is natuurlijk ook iets om vooral van te genieten. Ga op ontdekkingstocht in je eigen tuin of op je balkon. Doe mee met de 30 dagen fotochallenge van Natuur en Milieu Overijssel. Maak 30 dagen lang dagelijks een foto van je tuin of balkon. Door foto’s te maken, moet je bewust kijken naar hoe mooi de natuur in elkaar zit. Gebruik de foto’s voor het maken van je eigen kaarten. Kun je ook een ander er nog een plezier mee doen.

Zaai wilde planten in je tuin. Nederlandse soorten hebben de voorkeur boven die van varianten uit andere klimaatzones. Inheemse planten zijn vaak beter voor insecten. Heb je zaden of stekken over, zet ze op de stoep voor buurtgenoten. Ze hoeven dan niet te gaan shoppen in het tuincentrum, wel zo veilig zolang het coronavirus niet onder controle is.

Is het een idee om een vierkante meter moestuin te beginnen? Eén vierkante meter is genoeg om veel van je eigen groenten te kweken. Je kunt een bak met een raster en speciale potgrond kant en klaar kopen. Zelf aan de slag gaan met een oude zandbak is ook een mogelijkheid. Op die vierkante meter kun je van april tot oktober wel 16 verschillende groenten kweken. Op internet kun je er van alles over vinden. Je hoeft er geen groene vingers voor te hebben.

Loes la Faille (Milieuraad Zwolle)

Reageren: info@milieuraadzwolle.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden