Wijzerplaat Peperbus
Wijzerplaat Peperbus (Foto: Bert Dijkink)

Klokgelui om markt af te sluiten en zondag te beginnen

Zwolle - Het Zwols klokkenluidersgilde Kerkklokken wil tijdelijk de oude traditie invoeren om met klokgelui van de Peperbus de zaterdagmarkt af te sluiten en de zondag in te luiden.

Het luiden van de klokken in een stad heeft door de eeuwen heen mede, het werk en leefritme van de stedelingen bepaald. Kerkelijke en maatschappelijke ijkpunten werden altijd door de klokken aangekondigd.
Het Zwols klokkenluidersgilde vindt dat in de coronatijd de kerkklokken nog een zinvolle betekenis kunnen hebben. "Vanwege de coronabeperkingen en het vele thuiswerken zijn de leef-en werk omstandigheden van de gemiddelde Zwollenaar zo door de week toch wel erg gelijkvormig geworden", schrijft het gilde in een verklaring. "Er is nog nauwelijks onderscheid tussen een werkdag en een zondag en het woord 'weekend' heeft nauwelijks nog betekenis."

Tot voor enige jaren werden vanaf de Peperbus iedere zaterdag om 16.50 uur de klokken geluid ten teken dat de zaterdagmarkt ten einde liep. Tegelijk werd met het luiden van de klokken de zondag ingeluid. Het Zwols klokkenluidersgilde wil op de Peperbus deze oude traditie van het inluiden van de zondag voor een bepaalde tijd weer instellen.

Het gilde wil zo toch weer een soort afsluiting van de week en een markering in het weekritme aanduiden.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden