Foto:
Columns

Ecologische voetafdruk

Groenstrook

Op het moment dat deze column geschreven wordt zitten veel van ons thuis door de coronacrisis. Een crisis die een ramp is voor de mensheid maar goed voor het milieu, zoals het er naar uitziet op dit moment. Op 27 maart meldde het KNMI dat door de vermindering van de hoeveelheid weg- en vliegverkeer de lucht boven Nederland een stuk schoner is dan in dezelfde periode als vorig jaar. Ook is de industriële activiteit verminderd, waardoor de concentratie koolstofdioxide en stikstofdioxide boven Nederland met 20 tot en 60 procent is afgenomen. Eerder waren er al berichten dat de luchtverontreiniging boven China en Italië was afgenomen door de pandemie.

Noodgedwongen wordt onze ecologische voetafdruk een stuk kleiner. De ecologische voetafdruk is de oppervlakte aarde die nodig is om in onze manier van leven te voorzien. Het is een soort rekenmodel om de ‘milieugebruiksruimte’ uit te drukken. Op internet zijn verschillende tests te vinden om je eigen ecologische voetafdruk te meten.

Door de coronacrisis raakt de klimaatcrisis een beetje op de achtergrond. Dat is goed voorstelbaar. De ene crisis sluit de andere echter niet uit. Ook als we thuiszitten kunnen we het een en ander doen voor een beter milieu. Hier een paar tips. Neem de tijd om je hier eens in te verdiepen. Bekijk documentaires, lees boeken. Bijvoorbeeld het boek ‘De verborgen impact’ van Babette Porcelijn.

Knap je fiets op. Nu we door huisarrest minder beweging hebben is het nuttig de fiets te pakken. Fietsen is milieuvriendelijk en schijnt ons immuunsysteem te versterken.

Crisis of niet, er moet gegeten worden. Nu de restaurants gesloten zijn moeten we zelf creatief zijn met koken. Probeer eens vegetarische of misschien zelfs veganistische recepten. Het eten van vlees en zuivel belast ons milieu in grote mate. En het heeft een relatie met zoönoseverwekkers. Corona is een zoönose, een ziekte die van dieren op mensen kan overspringen. De vleesindustrie is niet het enige gevaar voor het ontstaan van zoönotische infecties. De ziekte is in China waarschijnlijk overgegaan van vleermuizen op mensen. De handel in exotische diersoorten is een gevaar en ook het kappen van de regenwouden. Dieren uit die wouden begeven zich door ruimtegebrek steeds vaker in de directe omgeving van mensen. Er is dus veel te zeggen over dierenwelzijn, vlees en gezondheid. Nog een reden om je eetpatroon eens onder de loep te nemen.

Durf je nog wel de straat op? Probeer de app Too good To Go eens. Maak je eigen maaltijd met voedseloverschotten van winkels of restaurants.

In de Nooterhof gaan de werkzaamheden op gepaste wijze intussen door. Er wordt onderhoud gepleegd in het park en er worden herstelwerkzaamheden gedaan. De waterspeelplaats is inmiddels gerepareerd. Ook de kantoorwerkzaamheden van de Milieuraad gaan door, vanuit huis. Helaas kunnen de geplande evenementen op dit moment nog niet doorgaan. Het park blijft voorlopig nog dicht.

Het Milieuraadteam hoopt u gauw weer te ontmoeten. Sterkte voor iedereen die dat in deze tijd nodig heeft.

Loes la Faille (Milieuraad Zwolle)

Regeren? Info@milieuraadzwolle.nl

Joop de Haan
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden