Zwolle Hilda van der Tuin over brugklassers. © 2015 Foto Frans Paalman Zwolle
Zwolle Hilda van der Tuin over brugklassers. © 2015 Foto Frans Paalman Zwolle (Foto: FotoPersBuro Frans Paalman)
Columns

Onder druk gebeuren mooie dingen

column

Een paar maanden geleden verhuisden wij onze oudste zoon naar zijn studentenkamer. Maar nu is hij tijdelijk weer terug. De twee jongsten hoeven natuurlijk ook niet naar school. Mijn man en ik werken vanuit huis. Het is wennen om 24/7 zo dicht op elkaar te zitten. Het is spannend om te zien hoe het virus in Nederland huishoudt. Het is zorgelijk dat er bekenden besmet raken. Toch moeten we hier met elkaar doorheen en proberen we positief te blijven. Hoe lukt het jou? Ik hoop dat je ondertussen een manier hebt gevonden om samen met je kind(eren) deze periode vorm te geven op een prettige manier. Ik heb de afgelopen jaren hele mooie voorbeelden gezien van kinderen en ouders die júist onder druk elkaar ondersteunen en vooruit helpen.

Zo kwam een meisje van acht bij mij om sociaal weerbaarder te worden. Het was voor haar echter té spannend om alleen een sessie bij mij te doen dus ik vroeg haar moeder om ook te blijven. Samen met de moeder deed ik allerlei oefeningen voor. Zo liep ik naar hoe en mocht de moeder mij stop zetten op een voor haar prettige afstand. Ook oefenden wij samen zinnen en gebaren om aan iemand de grens aan te geven. De dochter zat ons te observeren. Op een bepaald ogenblik overviel de moeder ook een soort van onzekerheid. Zij wist niet hoe ze moest reageren. En daar kwam het magische moment. Het meisje stond op en zei tegen mij ‘Ik neem het wel van mama over; ik weet nu hoe ik het kan doen’’. Ik maakte de oefening af met haar en ze wist inderdaad prima hoe zij haar grens kon aangeven. Stralend keken moeder en dochter elkaar aan. Hier hadden ze samen een barrière overwonnen.

Ooit kwam een pubermeisje bij mij omdat ze heel bang was om dood te gaan. Zij had zelf nooit iets naars meegemaakt, nog nooit een overleden persoon gezien en ik begreep niet goed waar de angst vandaan kwam. Ik nam contact op met de moeder en in dat gesprek kwamen wij erachter dat de moeder héél bang was geweest in de zwangerschap om haar kindje te verliezen vanwege complicaties. Bovendien was in de babytijd van dit meisje een buurkindje overleden waardoor de angst bij moeder opnieuw was opgelaaid. Toen begrepen we dat dit overgedragen angst was van de moeder op haar dochter. Gelukkig durfde de moeder het aan om in een sessie bij mij deze zorgen op te ruimen. Hierna was het pubermeisje vrij van paniekaanvallen.

In een scheidingstraject kwam een jongen bij mij voor ondersteuning. Hij had het moeilijk met het wonen in twee verschillende huizen en vond vooral de week bij mama heel lastig. Er waren veel conflicten. Hij durfde niet aan zijn moeder uit te leggen dat hij boos op haar was omdat zij veel nare dingen zei over zijn vader (haar ex-man). Dit bracht de jongen in een loyaliteitsconflict. Ik nodigde moeder en zoon samen uit. In dit gesprek lukte het de jongen wel om zijn moeder te vertellen wat hem zo dwars zat. Moeder reageerde opgelucht dat ze nu begreep waarom hun relatie zo stroef liep. Met een dikke knuffel toonden ze begrip voor elkaar.

Ouders en kinderen in moeilijke situaties…. Laat je verrassen door de nieuwe inzichten en creativiteit die deze periode kan opleveren.

Hilda van der Tuin is kinder- en jongerencoach. Wil je meer informatie of persoonlijke begeleiding voor je kind? Kijk dan op www.jijzwolle.nl

Joop de Haan
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden