"Relink is in coronatijd ook online actief voor Zwolse hbo-studenten,"  zegt studentenpastor Martin Jans.
"Relink is in coronatijd ook online actief voor Zwolse hbo-studenten," zegt studentenpastor Martin Jans. (Foto: Eigen foto. )

Studentenpastor wil digitaal verbinden en ontmoeten

Zwolle - In deze bijzondere tijd is studentenpastor Martin Jans druk bezig geweest met het digitaal opstarten van allerlei activiteiten, zodat studenten toch de verbinding met elkaar kunnen vinden. Studenten kunnen nu deelnemen aan deze activiteiten, juist in deze crisistijd is dat belangrijk.

(door Sigrid Aalfs)

Jans werkt voor Relink, sinds ongeveer twee jaar de nieuwe naam voor studentenpastoraat Zwolle. “De naam slaat terug op nieuwe manieren, opnieuw, qua verbindingen zoeken en maken, het doet ook denken aan ‘reply’ om een email te beantwoorden.

Relink wil studenten verbinden met elkaar, met zichzelf, met tradities, hun idealen, hun wortels. Wil hen uitdagen tot bezinning, reflectie, ‘wie ben ik, waar ga ik voor? "We willen studenten niet bekeren of iets dergelijks, maar hen nieuwe ervaringen laten opdoen. Dit kan bijvoorbeeld een kloosterweekend zijn, waarin jongeren kennis kunnen maken met een andere manier van leven, en tradities.”

Studenten doen veel digitaal tegenwoordig, daarom merkt Jans dat ze juist behoefte hebben aan ontmoeting offline. “Er is ook een groot aanbod van activiteiten en zaken in de wereld voor jongeren ten opzichte van vroeger; ook moeten ze presteren en is er veel hectiek. Daarom organiseer ik met Relink spontane activiteiten, pop-up zeg maar, waarin ruimte is voor ontmoeting en gesprekken over de dingen in het leven. Daar is vaak niet zoveel ruimte voor.”

Er zijn momenteel vijf online activiteiten die wekelijks op vaste momenten plaats vinden; een activiteit draait om stilte, een mindfulness-oefening; het oefenen van stilte.

Twee andere draaien om ontmoeting zoals een filosofisch café, waarin vragen aan de orde kunnen komen als ‘wat is vrijheid’, en een koffiecorner.

Ook zijn er podcasts waarnaar geluisterd kan worden met een bepaald thema. Die luisteren, en iets van iemand op te steken.” Als hekkensluiter is er de mogelijkheid individuele gesprekken te hebben via telefoon, skype of Teams. Die waren er al en gaan gewoon door.

Alle activiteiten werken vanuit Teams, een netwerk van Microsoft, waarin mensen vaak voor werk of studie, met elkaar verbonden zijn. Studenten kunnen op elk moment instappen in de online-activiteiten.

Jans’ ervaring met hoe studenten omgaan met deze crisistijd is heel wisselend. “Sommige studenten hebben een soort vakantiegevoel en vermaken zich prima, anderen zitten in hun kamer en hebben het gevoel dat de muren op hen afkomen. Weer anderen werken via hun studie of bijbaan in de zorg, en zitten middenin de hectiek van corona.”

Jans houdt, normaal gesproken, kantoor bij hogeschool Windesheim, maar hij is er voor alle Zwolse hbo-studenten.

Meer informatie via de website.

www.relink-zwolle.nl

Sigrid Aalfs
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden