Foto:
PEC Zwolle

Houvast

van de tribunbe

In een wereld die steeds smaller wordt door het coronavirus ben ik teruggeworpen op mezelf. Samen met mijn vrees en gedachten zit ik opgesloten in mijn huis, waar rondom heen het halen van een frisse neus hét uitje is.

Niet zelf besmet raken en ook de medemens niet. Daar gaat het mij nu om. Voetbal, de bijna belangrijkste bijzaak van mijn leven, doet er nauwelijks toe. De laatste twee zendingen van Voetbal International liggen nog onuitgepakt. De sluipmoordenaar die onzichtbaar rondwaart, is zo diep onder mijn huid gekropen dat voetbal op de spaarstand staat.

Waar ik momenteel wel warm van kan lopen, zijn de spontane acties die iedereen op zijn eigenwijze uitvoert. Beren achter de ramen, een draaiorgelmarathon voor de Zwolse verzorgingstehuizen. Inzamelacties van voetbalsupporters om mensen in de zorg een steuntje in de overbelaste rug te geven.

Voor iedereen is het een onzekere periode. De wereld wordt kleiner en kleiner, terwijl het nieuws dagelijks als een sneltrein over je heen dendert. Teruggeworpen op je zelf is het makkelijk om je in een lamlendige somberheid te verliezen. Dat angst je leven gaat regeren.

Dat gaat niet gebeuren en daarom houd ik me veel liever vast aan de aanvoerder van PEC Zwolle, Bram van Polen. Die gast is in crisistijd een leider waar we wat aan hebben. In duidelijke mensentaal veroordeelt hij het groepsgedrag op stranden en in bouwmarkten.

Natuurlijk baalt Bram dat hij niet kan voetballen met z’n ploeggenoten. Maar ook hij weet dat het gevecht tegen de onzichtbare ‘angstgegner’ er meer toe doet dat een potje voetbal. Die tegenstander verslaan is duizendmiljoen keer belangrijker, dan een wedstrijd tegen pakweg VVV.

De aanvoerder brengt zijn positivisme over en daar gaat om in deze benauwde maanden. Met zijn emotie weet hij mensen te raken. Daar hebben we wat meer aan dan de wijsheid van handelaren in angst. Paniek beklemt en leidt tot verkeerde beslissingen.

Ik ben blij met de uitstraling die Bram laat zien aan zijn supporters. Overigens mag hij van zijn charisma wel een paar ons doneren aan onze nationale voetbalbond. De KNVB is er nu toe (30 maart) niet uit wat er met de voetbalcompetitie moet gebeuren, terwijl veel andere sportbonden daar daadkrachtiger in zijn.

Uiteraard is dit een duivels ingewikkeld probleem. Ik krijg de indruk dat de vrees voor het verlies van geld regeert bij de bobo’s.

Stop nu de competitie, regel wie volgend jaar Europees mag spelen op basis van de ranglijst. Laat niemand degraderen en de eerste twee van de Keuken Kampioen Divisie promoveren. Zodat we ooit met 20 clubs een nieuwe competitie gaan spelen.

Voorlopig blijf ik in mijn huis. Waar ik ooit zoonlief opvoedde met voetbal en PEC Zwolle. Van wie ik weet dat hij ooit zijn zoon zal opvoeden met Blauw en Wit. Kostbare herinneringen en zekerheden om kracht en houvast uit te halen.

Anton Cramer

Anton Cramer
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden