Foto:
Columns

Coronafit

Wat is er in een maand tijd ongelofelijk veel op ons afgekomen en veel veranderd in onze privé- en werkomgeving. Scholen maken een mega transformatie door naar (gedeeltelijk) online onderwijs. Veranderingen die normaal, zeker in de overheidssector, traag verliepen waren nu in no-time geregeld. Thuiswerken bleek ineens in veel meer beroepen te kunnen. Soms sneller en effectiever, soms juist ook helemaal niet. Immers ineens moest de keuken- of kantoortafel ook gedeeld worden met de thuis-scholende kinderen. 

De hele dag bij elkaar op de lip en nog productief zijn ook, hoe doe je dat. Mooie (wandel- en videobel)gesprekken had ik er over met de ouders tijdens onze coachafspraken. Van scrumschema’s & planborden voor thuis tot de kinderen laten koken en bakken, tuinieren, e-sporten en (maatschappelijk betrokken) klusjes, zoals boodschappen doen voor ouderen en kaarten sturen naar verzorgingstehuizen. Sommige kinderen zijn weer aan het tekenen geslagen of leren een vreemde taal. Spelletjes en puzzels werden van stal gehaald of spontaan gekocht. Zelfs ik ben aan het puzzelen en ik vind het nog leuk ook. 

Kortom, behalve de narigheid, zoals ziekte, onzekerheid, verlies van opdrachten of baan, zie ik ook de andere kant. Het maakt ons creatiever, daagt ons uit om buiten onze comfortzone te treden en te vernieuwen en ik merk dat we ondanks geen fysiek contact meer dan ooit met elkaar en de natuur verbonden te zijn. Nog nooit zag ik zoveel mensen in de nu prachtige natuur, die nu extra tot zijn recht komt door minder vliegtuigen en autogebruik en daardoor minder lawaai en stikstof. De vogels zingen luider dan ooit. 

Ook geniet ik van de creatieve ondernemers. Zij die kansen zien, zoals het organiseren van rondleidingen/trainingen Zoom, de horeca die nu lekkers aan huis bezorgt, Bavaria die van hun horecabier desinfecterende spray voor ziekenhuizen maakt, duikbrillen van Decathlon die voor beademing worden gebruikt, De Stadsbakker die met de slager en kaasspecialist en andere vers-leveranciers samenwerkt voor fantastisch bezorgaanbod en nog heel veel meer mooie inspirerende voorbeelden. Wij kiezen bewust voor inkopen bij lokale ondernemers, laten we hen alsjeblieft vitaal houden. De Albert Heijns en Jumbo’s van deze wereld redden het wel.

En natuurlijk zorgen zijn er ook. Bij mij zijn de interim-uren in het onderwijs afgenomen, drie van onze hulpbehoevende ouders kunnen we momenteel niet in levende lijve zien (en mijn ouders elkaar ook niet), drie mensen binnen onze familie- en vriendenkring hebben corona, vrienden die gebruik moeten maken van arbeidstijdverkorting of geen opdrachten meer hebben, mensen die niet persoonlijk afscheid kunnen nemen van hun geliefde, kleinschalige uitvaarten waar de broodnodige knuffel niet meer kan, etc.

Ik geloof dat het naast elkaar kan bestaan. Het verdriet, de (financiële) onzekerheid, het verlies en tegelijk het genieten van wat er wel is. Zoals mijn thuisfront, de (video)belletjes met familie en vrienden, het uitgebreider samen koken, de vertraging, de wandelingen, de solorondjes op de racefiets, de verdiepende gesprekken, mijn coachwerkzaamheden. En last but not least al die mensen met vitale beroepen die zich met hun hart inzetten voor ons. Een hele dikke pluim!!

Stay strong.

Met vitale groet,

Heidy Bolwijn, Natuurlijke Kracht, www.heidybolwijn.nl

Joop de Haan
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden