Niels Piëst: 'Een praatje met een medewerker van de Kletslijn kan de dag breken en wat ademruimte geven'.
Niels Piëst: 'Een praatje met een medewerker van de Kletslijn kan de dag breken en wat ademruimte geven'. (Foto: Frans Paalman Zwolle)
Coronavirus

Bel de Kletslijn voor een praatje of vraag

Zwolle - De corona-maatregelen leggen het sociale leven stil en zetten daarmee ook een streep door de activiteiten van ouderen heen. De behoefte aan een praatje blijft hierdoor onvervuld. Niels Piëst richtte daarom de Kletslijn op, een alternatief voor contact in deze tijd. “Als samen een kop koffie drinken er niet meer in zit, dan misschien op afstand wel. Een praatje met een medewerker van de Kletslijn kan de dag breken en wat ademruimte in deze bedompte tijd geven”.

(door Esther Mostert)

De medewerkers van Stichting WijZ Welzijn, onderdeel van de Dimence Groep in Zwolle, zijn de oren van de Kletslijn nu hun sociale aanbod stil is gelegd door de maatregelen. Er mogen voorlopig geen gezellige bijeenkomsten of sportieve activiteiten georganiseerd worden, daarom bieden ze ouderen nu telefonisch een luisterend oor. “Om toch verbinding met de mensen te houden en om de ontstane leegte enigszins op te vullen” verklaard Niels.

Stil in huis
Nu het openbare leven beperkt wordt, is de behoefte aan contact misschien wel groter geworden dan het was. Er zijn helaas geen mogelijkheden om samen te komen. De activiteiten van WijZ, waar veelal ouderen aan deelnemen, gaan allemaal niet door. Daarnaast zorgt het advies van thuisisolatie er ook voor dat ouderen minder bezoek krijgen, juist omdat ze extra kwetsbaar zijn voor het coronavirus. Kinderen en kleinkinderen willen de gezondheid van opa of oma niet in gevaar brengen, dus blijven ze maar thuis.

“Als er niemand meer op de koffie komt, dan wordt het best wel stil in huis. Vooral de zondagmiddag hakt erin bij ouderen, dan is de eenzaamheid het sterkst voelbaar” vertelt Janneke. Zij is één van de kletsmajoors van de Zwolse Kletslijn. “De mantelzorg is beperkt tot het strikt noodzakelijke en er komt geen visite meer. Dan kan de dag best lang duren als je die alleen door moet brengen”.


WijZ helpt
De leegte die door de maatregelen is ontstaan was niet alleen voelbaar bij de mensen zelf, maar ook meteen zichtbaar bij organisaties die deze hulpvraag zien. Zij hebben gelukkig de mogelijkheid om er iets mee te doen. Met de Kletslijn kan WijZ inspelen op de behoefte aan contact van ouderen. Ze zijn nog maar net gestart, maar de bellers zijn nu al reuze enthousiast. “Mensen vinden het zo fijn dat er even naar ze geluisterd wordt. En ik doe het graag” vertelt Janneke. Niels vult haar aan: “Ook voor praktische zaken kunnen mensen bij ons terecht. Vragen die dringend zijn pakken we zelf op. Heeft het geen spoed dan zetten we de hulpvraag uit bij het platform SamenZwolle”.


De kletsmajoors van de SamenOuderen Kletslijn zitten elke dag tussen 9.00 en 21.00 uur klaar met een luisterend oor voor een praatje of een praktische vraag.

         

Esther Mostert
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden