'We kregen veel positieve reacties na de live dienst', vertelt dominee Cor Baljeu.
'We kregen veel positieve reacties na de live dienst', vertelt dominee Cor Baljeu. (Foto: Hans van Eerbeek)
Coronavirus

On line kerkdiensten geven spirituele moed geven in bange tijden

Zwolle - De protestantse gemeente de Open Kring liet de kerkdienst afgelopen zondag doorgaan, maar dan met een klein groepje mensen. Deze dienst was live te volgen, werd gestreamd, via internet. Dominee Cor Baljeu besloot dit samen met de Kerkenraad. “In deze tijden van onzekerheid geeft een dienst ritme. Zo kunnen we de verbinding met elkaar voelen, in het klein. En we hebben in deze veertigdagentijd een kunstproject, waarvan we vonden dat dat door moest gaan. We hebben veel mooie, warme reacties ontvangen daarna, en zijn blij dat we het gedaan hebben.”

(door Sigrid Aalfs)

Eerst waren de berichten dat bijeenkomsten van meer dan honderd personen niet meer mocht. Later die dag hoorden ze dat mensen een afstand van anderhalve meter moesten aan houden. Dat was nog niet het geval in die dienst. Uiteraard zullen komende zondagen de diensten aangepast zijn aan de recente eisen. Ze worden dan weer live uitgezonden, wel worden de uitzendingen ingekort, met een ambtsdrager en met maximaal rond de tien personen. Andere Zwolse kerken zoals bijvoorbeeld Vrije Evangelisatie Zwolle, gaan ook uitzenden op deze manier.

Baljeu had zijn preek al veel eerder klaar, maar nadat hij vlak voor die zondag Nieuwsuur had gezien, besloot hij dat toch wat te herzien. “Ik wilde het eerst hebben over het vele klagen in de tegenwoordige maatschappij, dat vind ik namelijk, en dat mensen daar soms in kunnen blijven hangen, het zelfmedelijden. Mijn boodschap was daarbij geweest om je verantwoordelijkheid te nemen, jezelf aan te pakken. Maar ik heb het aangepast, omdat veel mensen zich in deze tijden van zorgen angstig voelen, dus het zelfmedelijden liet ik eruit, vond ik niet passen.” De liturgie, de gezangen, bleven wel zoals hij het in eerste instantie bedacht had. “Heel toevallig zat daar al een aanwijzing in van ‘hou je ogen op de Heer in deze tijd.’

Baljeu vond dat de kleine dienst, met zestien mensen waaronder technici en ambtsdragers, iets verbroederens, verzusterens had. “We wisten niet hoe het zou gaan, het was een experiment, en pionieren verbroedert. Aldoor hadden we een goed gevoel erbij en we vonden het ook wel spannend. De ambtsdragers vonden het leuk het te doen.” Achteraf hoorde Baljeu blije reacties; mensen voelden zich getroost, bemoedigd, en ervoeren rust. Mensen hadden in pyama en duster gekeken naar de dienst, wat ook iets grappigs had. “Blijkbaar is er dan ook een behoefte.” Op de website van de Open Kring is sinds 16 maart elke dag een meditatie van de dominee te lezen, om zo mensen te bemoedigen.

Om vooral in deze tijden van spanning ook ouderen een steuntje in de rug te bieden, voegen de sociale media van de diverse kerken nu hun creatieve ideeën bij elkaar. Bijvoorbeeld ervoor zorgen dat kindertekeningen bij ouderen terecht komen, en dat er een telefooncirkel komt.

www.openkring.nl

Sigrid Aalfs
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden