Coronavirus

Vuurvogel brengt muzikale ode aan Noord-Italië

Zwolle - Ook bij de Vuurvogel wordt momenteel niet gerepeteerd door de koren en orkesten vanwege de coronamaatregelen. Dirigent Albert Dam van Jeugdsymfonieorkest de Vuurvogel zit echter niet stil: hij werkt aan een nieuwe compositie voor cello en orkest die wordt opgedragen aan de Italiaanse bevolking. 

Jeugdsymfonieorkest De Vuurvogel zit wel in een heel uitzonderlijke situatie.Het orkest is uitgenodigd om op te treden als een van de acts tijdens het klassieke festival Gioie Musicali Festival in Pavia, Noord-Italië, dat daar deze zomer plaatsvindt. In de huidige tijd staat echter alles op losse schroeven, al gaan de voorbereidingen door De Vuurvogel nog steeds door en is er nauw contact met Italië.

Aangezien er nu niet wordt gerepeteerd, wordt er achter de schermen door Vuurvogel-dirigent Albert Dam gewerkt aan een nieuwe compositie voor cello en orkest die wordt opgedragen aan de Italiaanse bevolking. 

Albert Dam: “Met de coronacrisis krijgt de nieuwe compositie er een lading bij. Ik laat me als componist inspireren door de huidige situatie in Europa en Noord-Italië in het bijzonder. Dit laat niemand koud en de muziek vertaalt de beelden naar noten om straks hopelijk de harten in Nederland én Italië te raken.” 

De compositie is in mei gereed. Dan kan er door het jeugdsymfonieorkest worden gerepeteerd.

Vanuit Italië heeft de organisatie Academia San Felice laten weten enthousiast te zijn over deze nieuwe muzikale ode. De lokale bevolking heeft het uiteraard zwaar en snakt naar de afname van het coronavirus. Een positieve ‘vibe’ en een ‘muzikaal hart onder de riem’ zijn dus zeer welkom. 

Albert Dam: “Mocht de concerttournee dit jaar niet door kunnen gaan, dan wordt deze verplaatst naar de zomer van 2021.”

Joop de Haan
Meer berichten