De Zwolse Draak komt er niet


Foto:

De Zwolse Draak komt er niet

Zwolle - Het college van B en W heeft besloten geen verdere medewerking te verlenen aan kunstinitiatief De Zwolse Draak. Hiermee komt een einde aan jaren inzet van Stichting KRZ en kunstenaar Dennie Boxem om van de watertrap aan het Rodetorenplein een Zwolse bezienswaardigheid te maken.

Op de watertrap wilden zij een draak realiseren als tegenhanger van beschermheilige Michael. Zij vonden dit kenmerkende Zwolse verhaal onvolledig verbeeld in Zwolle centrum. De hemelwand waardoor de Draak in de legende breekt, zou gaan bestaan uit een blauwwit mozaïek waarin honderden mooiste herinneringen van Zwollenaren verzameld kwamen te liggen. Menig bekend gezicht in cultureel Zwolle namen hieraan al deel, zoals Coby Zandbergen, Rico, Arjan Broekman, Boudewijn Koops, Ilona Kevelham en Rob Zuidema.

Het college is enthousiast over de enorme gedrevenheid van de initiatiefnemers. Toch is hun afwijzing drieledig. "Het college constateert dat de locatie een lastige plek is voor de realisatie van een haalbaar plan voor een kunstwerk doordat extra investeringen nodig zijn ten aanzien van beheer en onderhoud", luidt de beslisnota. Ten tweede is de dekking van de kosten "niet gegarandeerd" wat "de financiële onderbouwing om tot realisatie te komen niet solide genoeg" maakt. Tot slot heeft een onafhankelijke adviespool geadviseerd geen medewerking te verlenen. Volgens hen is "inhoudelijke thematiek niet uitgewerkt, en is er geen relatie gelegd met hedendaagse actuele thema's."

Volgens Boxem zijn mooiste herinneringen juist heel actueel, maar hij is Zwolle bovenal enorm dankbaar. "In dit proces heb ik vele tientallen mooiste herinneringen mogen ontvangen. Hoe meer ik er ontving, hoe meer ik ondervond dat er in elke mooiste herinneringen iemands persoonlijkheid en kernwaarden schuilgaan. Zwollenaren deelden hun meest dierbare en tekenende levensgebeurtenis, waar zij voor staan in dit leven, wat zij belangrijk vinden. Ik ben enorm dankbaar dat zoveel mede-Zwollenaren dit mij hebben durven toevertrouwen. Met in het achterhoofd dat zij dit gaan toevertrouwen aan heel Zwolle als onderdeel van ons kunstwerk. Zwollenaren hadden elkaar op zo'n open wijze kunnen leren kennen..."

"Verslagen, ja. Een echte strijd met de Gemeente Zwolle hebben we niet gehad hoor. Als vertegenwoordigers van de draak hebben we ons zo kwaad nog niet gedragen. Best wel netjes eigenlijk. Misschien iets té netjes, Meer als een Chinese draak, dan als Sint Michaels draak", wordt er gegrapt. Al heerst er vooral verslagenheid. "Vanuit hart voor de zaak en hart voor Zwolle hebben wij ons best gedaan om Zwolle mooier en completer te maken. Dat is niet gelukt, maar kunnen met opgeheven hoofd afscheid nemen."

Op de volgende pagina vindt u meerdere mooiste herinneringen. Deze, en nog vijftig meer, prachtige stukjes persoonlijke geschiedenis van Zwollenaren kunt u vinden op hun site www.dezwolsedraak.nl , die voorlopig nog online blijft.

Joop de Haan
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden