Algemeen manager Jeroen van Leeuwen.
Algemeen manager Jeroen van Leeuwen. (Foto: Erwin Dijk)
PEC Zwolle

Algemeen manager Jeroen van Leeuwen blijft rustig

Zwolle - Nee, voor dit scenario lag er geen protocol of draaiboek klaar. Net zoals vrijwel iedere Nederlander maakte algemeen manager Jeroen van Leeuwen van PEC Zwolle afgelopen week hardhandig kennis met het coronavirus. “Het zou goed zijn als er snel duidelijkheid komt.”

(door Erwin Dijk)

‘Rustig’, zo omschreef Van Leeuwen de situatie in het stadion maandagmiddag. “Voor de buitenwereld zijn we gesloten. Het kantoorpersoneel werkt zoveel mogelijk thuis en de selecties trainen ook niet. Met de directie zijn we aan het werk om zoveel mogelijk zaken op een rij te zetten voor de korte en de lange termijn. Maar ja, de korte termijn is een dag en de lange termijn is hooguit een week. Hoe de toekomst eruit gaat zien is nog erg onduidelijk.”

Het is een vreemd soort stilte na de storm van afgelopen week, waarin de ontwikkelingen elkaar in hoog tempo opvolgden. Woensdag was Van Leeuwen nog in Zeist voor een gesprek met directies van de andere betaald voetbalclubs. Afgesproken werd dat behalve drie wedstrijden in Noord-Brabant, de overige duels in het betaalde voetbal afgelopen weekend ‘gewoon’ door zouden gaan. Dat scenario werd echter al snel ingehaald door de realiteit. “Toen ik donderdagochtend wakker werd en las over het inreisverbod voor de Verenigde Staten kreeg ik al het gevoel dat er meer zaken zouden gaan spelen. ’s Middags volgde de persconferentie waar duidelijk werd dat alle wedstrijden tot en met 1 april afgelast zouden worden.”

Van Leeuwen en de zijnen gingen daarop aan de slag met hun eigen pakket aan coronamaatregelen voor de hele club. Aanvankelijk werd besloten dat de hoofdmacht na enkele dagen ‘in quarantaine’ vandaag weer zou gaan trainen, maar ook dat plan was enkele dagen later alweer achterhaald. Zondagmiddag volgde immers het advies om alle sportfaciliteiten tot 6 april te sluiten. “Eerst was de insteek dat we ons zouden richten op de hervatting van de competitie met de uitwedstrijd tegen Ajax op 5 april. Die wedstrijd gaat nu sowieso niet door. Nu zitten we met de vraag hoe we de spelers fit houden.”

Weliswaar stelde de technische staf voor iedere speler een eigen programma op om thuis toch enigszins in conditie te blijven, maar drie weken zonder groepstraining en wedstrijden gaat er bij de voetballers hoe dan ook in hakken. “Mocht er na 6 april weer gevoetbald kunnen worden, dan is het daarmee niet direct klaar. Dan hebben de spelers nog wel minimaal twee weken nodig om weer echt wedstrijdfit te worden. Dan wordt het al bijna eind april voordat we eventueel weer kunnen voetballen. Mits we genoeg punten zouden hebben zou de competitie voor ons op 10 mei afgelopen zijn, maar nu is het gewoon koffiedik kijken.”

Van Leeuwen hoopte maandagmiddag dan ook dat de bijeenkomst van de UEFA die voor gistermiddag gepland stond, meer duidelijkheid zou brengen. De Europese voetbalbond zou onder meer de mogelijkheden bekijken om nationale en Europese competities en toernooien uit te spelen. Over de uitkomsten daarvan was bij de deadline van deze krant echter nog niets bekend.

Voorbereiding

Ondertussen is het huidige seizoen niet de enige zorg van Van Leeuwen. De volgende jaargang staat immers al bijna voor de deur. “Daarvoor moeten we natuurlijk ook allerlei dingen regelen. Normaal gesproken gaat de voorbereiding eind juni van start, maar we weten nu nog niet hoe het huidige seizoen afloopt. In mei zou bijvoorbeeld de seizoenkaartcampagne weer van start gaan en er lopen sponsorcontracten af. Dat zijn allemaal zaken die nu erg lastig zijn.”

En zo krijgt vrijwel iedereen in Nederland – en de rest van Europa – de gevolgen van de coronacrisis voor zijn of haar kiezen. Van Leeuwen verliest het bredere plaatje dan ook niet uit het oog. “Iedereen zit in dezelfde situatie en we moeten er gewoon mee dealen. De algemene reactie bij de club was natuurlijk wel dat het heel vervelend is, maar ook volkomen logisch. Dit betekent heel veel, voor iedereen in Nederland. Bij PEC Zwolle schikken we ons dus ook in de situatie. We blijven ons verstand gebruiken en volgen de richtlijnen.”

Voor de algemeen manager zit er voorlopig weinig anders op dan reageren op de ontwikkelingen. “Voor dit scenario hadden we geen protocol of draaiboek klaarliggen, dus het is voortdurend schakelen. ‘Hebben we hier wel aan gedacht? Is dat wel geregeld?’ Persoonlijk ben ik er vrij nuchter onder, maar het onzekere maakt je wel wat onrustig. Het zou goed zijn als er snel duidelijkheid komt.”

Erwin Dijk
Meer berichten