Gustavo Hamer viert feest met zijn teamgenoten, na de overwinning tegen FC Groningen, enkele weken geleden.
Gustavo Hamer viert feest met zijn teamgenoten, na de overwinning tegen FC Groningen, enkele weken geleden. (Foto: Henry Dijkman)
PEC Zwolle

'MVP' Hamer houdt vertrouwen

Zwolle - Hij speelde tot nu toe de meeste minuten en is met zijn doelpunten en assists de meest waardevolle speler. In het vooralsnog kleurloze seizoen van PEC Zwolle is Gustavo Hamer een van de weinige lichtpuntjes. Daar veranderen zijn gebroken nachten niets aan. “Als ik thuis kom is het toch altijd weer genieten.”

(door Erwin Dijk)

Met enige regelmaat verschijnt Gustavo Hamer tegenwoordig tamelijk onuitgeslapen op de club, verzuchtend dat hij een ‘waardeloze nacht’ gehad heeft. Sinds de geboorte van zijn eerste zoon Thiago op 6 januari maakt hij kennis met het leven als jonge vader, maar klagen doet hij niet. Gevraagd naar zijn thuissituatie verschijnt er meteen een lach op zijn gezicht. “Hij is gezond en het gaat hartstikke goed. Mijn vriendin en ik wisselen elkaar goed af, de ene keer gaat zij uit bed als hij wakker is, de andere keer doe ik dat. Alleen de nacht voor een wedstrijd slaap ik op zolder, want dan wil ik de volgende dag wel goed fit zijn. En hier op de club wordt er ook rekening mee gehouden dat ik soms wat minder energie heb. Als ik moe ben kan ik bijvoorbeeld een keer een partijspel overslaan.” 

Ook kan hij rekenen op de steun van een aantal andere vaders in de selectie. “Ik praat er wel eens met Bram van Polen over. Hij weet hoe het is en trekt me dan wel weer omhoog.”

Hoewel hij nog maar net aan zijn rol als vader begint te wennen, heeft Hamer al wel een idee welke kant het op gaat. “Ik denk dat ik wel een leuke vader word. Ik hou van praten, lachen en spelletjes doen, dus ik denk dat dat voor een kind leuk is. Aan de andere kant denk ik dat ik ook wel streng kan zijn. Op een baby word je natuurlijk niet boos, maar als het straks nodig is kan ik ook wel op m’n strepen staan.” Zelf werd Hamer geboren in Brazilië en op tweejarige leeftijd geadopteerd, maar die achtergrond speelt geen rol in zijn vaderschap. “Ik was nog zo klein dat ik me van mijn tijd in Brazilië niks herinner, maar in Nederland heb ik een fijne jeugd gehad en mijn ouders hebben altijd goed voor mij gezorgd. Ik weet dus wel dat ik het net zo wil doen als zij.”

Omdat de geboorte van Thiago – vernoemd naar Thiago Silva, de Braziliaanse verdediger van Paris Saint Germain – even op zich liet wachten, miste Hamer het trainingskamp in Spanje. “Mijn vriendin was 1 januari uitgerekend en we hadden afgesproken dat ik niet mee zou gaan als het langer zou duren. Het is in goed overleg gegaan, de trainer vond ook dat ik de eerste tijd zoveel mogelijk bij mijn vriendin en kind moest zijn.”

In het tweede deel van de competitie vergaat het PEC vooralsnog iets beter dan voor de winterstop. Zaterdag tegen Vitesse sleepte de ploeg na een knotsgekke slotfase drie broodnodige punten binnen (4-3). De overwinning versterkte het vertrouwen dat het dit seizoen nog goedkomt met zijn ploeg. “Waarom? Omdat ik weet dat we met dit team goed kunnen voetballen. Een aantal belangrijke spelers is weer fit. Vorig jaar ging het voor de winterstop ook niet goed en toen hebben we laten zien dat we eruit kunnen komen. Dat moet nu ook kunnen. Het belangrijkste is nu dat we in ieder geval van de ploegen in het rechterrijtje gaan winnen, te beginnen vrijdag tegen Fortuna Sittard. Het is een cliché maar iedereen doet keihard z’n best, dus nu is het aan ons als spelers.”

Over zijn persoonlijke optreden hoeft Hamer ondertussen niet ontevreden te zijn. Hij begon het seizoen als rechtsback, speelde een aantal wedstrijden op het middenveld, keerde na de winterstop weer terug als rechtsachter in het 5-3-2 systeem en stond zaterdag weer in de middenlinie. Hamer maakte tot nu toe de meeste minuten (exact 2000) van alle spelers en is met vier doelpunten en zes assists de meest waardevolle speler bij PEC Zwolle. “Het kan natuurlijk altijd beter, maar mijn statistieken zijn op zich prima. Ik ben hier ook naartoe gekomen om veel minuten te maken, dus dat is goed voor mijn ontwikkeling. En als ik rechtsback speel en veel kan opkomen, mag je van mij een aantal assists verwachten.” Of het een gezonde situatie is dat de ‘most valuable player’ (MVP) voornamelijk als verdediger speelt, laat hij in het midden. Behendig schakelt hij weer over op het teambelang. “Die statistieken zijn leuk voor mij, maar het team staat voorop. We hebben nog negen finales en we moeten het samen doen.”

Degradatiezorgen of niet, eenmaal thuis bij vriendin en kind stapt Hamer snel weer op zijn roze wolk. “Ook al huilt hij af en toe, als ik thuis kom is het toch altijd weer genieten. De nachten gaan steeds beter, dus het komt helemaal goed.”

Erwin Dijk
Meer berichten