Foto:
#Opgezwolle

Hartelijk hartverwarmend vs. hartverscheurend

Zwolle - Column zeven. De zeven symboliseert de voltooiing van een werkzaamheid (symbolisch de zevende dag van de schepping), maar kan ook wijzen op een wonderbaarlijke verandering van de eigen ik. Dit hebben we mogen ervaren in onze reis naar Oekraïne. Een reis naar de productie van de Landmark. Vooraf noemden wij de reis een echte ‘studiereis’; bekostigd vanuit eigen middelen. Kijken we nu terug, dan kunnen we wel stellen dat het veel meer werd. Het werd een ervaring én een verandering van onze eigen kijk op de wereld en op vrijheid. Een verandering in onszelf.

De productie van de landmark #OPGEZWOLLE beoordelen, finetunen en aansturen, maar ook de piketpaaltjes slaan voor het vervolg, waren aanvankelijk het doel van onze reis. Maar door op te gaan in de Oekraïense samenleving, daar samen te werken en ook te vieren, zijn we ons bewust geworden dat we dankbaar mogen zijn voor onze welvaart, ons welzijn, gezondheid als levensvoorwaarde en politieke rust en democratie. Een land in oorlog - duizend kilometer verwijderd van het front - maakt je bewust van je eigen vrijheid in je eigen Vrije Stad.

Terug in Zwolle mogen we verder bouwen aan Vrijheid. Maar het ook onderhouden, bewaken en garanderen voor onze toekomst. We hebben even mogen zien wat er gebeurt als we die belofte niet meer na zouden komen. Vol dankbaarheid keerden we terug met alle liefde en aandacht die wij mochten ontvangen van vrienden. We voelden ons opgenomen in een kring van familie. Niet in woorden te duiden. Wij noemen dit grensoverschrijdende en -verleggende liefde!

Nu werken we toe naar 14 april waarop we de landmark mogen gaan onthullen. Met u en al onze medestrijders. Ook vanuit Oekraïne zullen een aantal vrienden aanwezig zijn. Hoe mooi! … En we hebben nieuws: om 15.30 start in het Park de Wezenlanden een programma met een keur aan artiesten! En nog meer nieuws: samen met Hedon gaan we door met vieren. Met als symbolisch tijdstip 19.45 uur komen we met 'Vier de Vrije Stad'.

Stichting Landmark #OPGEZWOLLE

Joop de Haan
Meer berichten