PEC Zwolle E-sport Landskampioen Eredivisie.
PEC Zwolle E-sport Landskampioen Eredivisie. (Foto: Henry Dijkman)
PEC Zwolle

Stefan helpt esporters aan titel

Zwolle - Daar stond hij dan, juichend op het podium van AFAS Live in Amsterdam. De ontlading bij Stefan Vellinga was minstens zo groot als bij zijn pupillen Tony en Jonas. Als coach van het esports-team van PEC Zwolle werd de Zwollenaar vorige week kampioen van de eDivisie. “We hebben het echt als team gedaan.”

(door Erwin Dijk)

Stefan werd drie jaar geleden gepresenteerd als eerste esporter van PEC Zwolle. Hij mocht de club vertegenwoordigen in de eDivisie: de competitie voor de beste Nederlandse spelers van de voetbalgame FIFA20 op de Playstation. Twee seizoenen deed de Zwollenaar mee, voordat hij een stapje terugdeed voor Tony Kok. “Ik heb daar niet heel erg van gebaald. Ik was tot de conclusie gekomen dat ik niet tot de top honderd van de wereld behoorde en dat is wel nodig om op dit niveau mee te kunnen draaien. Ik voel me goed in mijn rol als coach en daarnaast ben ik nog steeds derde esporter en esport-ambassadeur van PEC Zwolle. Ik ben bij allerlei evenementen betrokken en dat is hartstikke leuk om te doen.”

Omdat de competitieopzet dit jaar veranderd is en elke club twee spelers mag afvaardigen, versterkte PEC zich met Jonas Ghebrehiwot. Hoewel de nieuwste aanwinst in Groningen woont en Kok in Amsterdam, trekt het drietal sindsdien intensief samen op. “We oefenen online tegen elkaar, maar gaan ook samen naar toernooien en de wedstrijden in de eDivisie. Die worden altijd op maandag en dinsdag gespeeld in Aalsmeer en dan verblijven we ’s avonds in een hotel. De eerste maanden ging het er vooral om dat we elkaar goed leerden kennen en een band opbouwden. Gelukkig klikte het heel goed tussen ons.”

Zoals het een echte coach betaamt, staat Vellinga zijn pupillen bij op technisch, tactisch én mentaal vlak. Dankzij vele uren achter het scherm herkent hij de stijl van zijn spelers blindelings. “Als een van de weinige toppers speelt Tony bijvoorbeeld vaak met voorzetten, maar hij kan zich er wel eens in verliezen dat hij te snel vooruit wil. Dan zeg ik bijvoorbeeld dat hij de bal beter even wat langer vast kan houden. Jonas is rustiger en speelt meer vanuit een geduldige opbouw. Ik probeer de jongens in hun eigen kracht te laten spelen, maar ze wel te behoeden voor hun valkuilen. Als ik een tip geef moeten ze dat zien als een cadeautje. Ze mogen zelf weten wat ze ermee doen.”

Toch lieten de resultaten voor de esporters van PEC aanvankelijk te wensen over. In het reguliere Edivisie-seizoen eindigde het team als veertiende en plaatste het zich slechts op het nippertje voor de finale. “Uitdoelpunten tellen dubbel. Daar hadden we dit seizoen vaak pech mee, waardoor we veel wedstrijden verloren. We hoorden regelmatig dat we eigenlijk wel tot de top zes of zeven behoorden.”

Zenuwen

Stefan was dan ook vol vertrouwen voor het eindtoernooi, dat zaterdag 15 februari plaatsvond in AFAS Live in Amsterdam. Omdat Tony en Jonas allebei hun wedstrijd wonnen, overleefde PEC de kwartfinale tegen de esporters van FC Utrecht vrij gemakkelijk. De halve finale tegen Heracles werd een ware thriller, maar met een laat doelpunt besliste Tony het tweeluik definitief in zijn voordeel. Met drieduizend luidruchtige fans op de tribune en nog eens vijftienduizend toeschouwers online, gierden de zenuwen iedereen door de keel. “Het was het grootste FIFA-event ter wereld, we hadden allemaal nog nooit zoiets meegemaakt. Je kunt nog zo goed zijn, maar voor zoveel mensen spelen is toch iets anders. Ik heb daarom vooral gecoacht op het mentale vlak.”

In de finale wachtte vervolgens het grote Ajax. “Ajax is natuurlijk niet de minste, maar door de euforie van de halve finale was ons vertrouwen inmiddels zo groot. We wisten dat we nu ook zouden gaan winnen.” Dat bleek geen grootspraak, hoewel voor beide spelers na een laat tegendoelpunt een penaltyserie noodzakelijk was. “Tony is een specialist. Hij mikt ze altijd in de kruising, dus ik wist zeker dat hij ging winnen. Jonas zegt altijd dat hij niet goed is in penalty’s, maar ook hij schoot ze er goed in.”

De vreugde-uitbarsting op het podium en bij hun supporters in de zaal was enorm, nadat Jonas met ‘icon’ Patrick Vieira de winnende penalty binnenschoot. Even later mocht het drietal de kampioensschaal omhoog tillen. “Dat was geweldig, één groot feest, maar de hele dag was al bijzonder. De hele puzzel viel in elkaar. We hebben het echt als team gedaan.” Als kers op de taart mag het team een prijzenpot van 25.000 euro verdelen. “Maar daar gaat nog een deel belasting af. Hoe we dat precies gaan verdelen weten we nog niet.”

Erwin Dijk
Meer berichten