Sociaal ondernemer Annegriet in haar nieuwe winkel Wendyz in het centrum (Drostenstraat 2).
Sociaal ondernemer Annegriet in haar nieuwe winkel Wendyz in het centrum (Drostenstraat 2). (Foto: Esther Mostert)

Wendyz: Van woonkamer naar winkel

Zwolle - Tweedehands kinderkleding is niet alleen voor mensen met een kleine beurs, maar ook voor mensen met een maatschappelijk hart, die kiezen voor duurzaam en hip. “Door kledingstukken een tweede leven te geven draag je ook een steentje bij aan de zorg voor onze aarde” stelt Annegriet, eigenaresse van Wendyz. Op zaterdag 7 maart opent tweedehands kinderkledingwinkel Wendyz haar deuren in het centrum.

(door Esther Mostert)

Tien jaar geleden is Wendyz gestart als huisconcept door Lorette Broekroelofs onder de naam Joanz. Voor dit buurtinitiatief werd de woonkamer in Zwolle-Zuid drie dagen per week omgebouwd tot een tweedehands kinderkledingwinkel. Hier konden mensen tweedehands kinderkleding kopen en kleding inbrengen. Tijdens het shoppen werd ze een kop koffie aangeboden en werd de huiswinkel een sociale ontmoetingsplek.

Annegriet Sijbranda heeft in 2015 het stokje van Lorette overgenomen en het concept de naam Wendyz gegeven. Deze naam is afgeleid van het binnenvaartschip Wendelien van de man van Annegriett. Wendelien is haar tweede naam. De Z is een eerbetoon aan het oorspronkelijke initiatief.

Annegriet geeft met Wendyz ruimte aan haar passie voor kleding en mens. “Wendyz is echt meer dan alleen een kinderkledingwinkel. Het is ook een plek waar ouders elkaar ontmoeten en ervaringen kunnen delen”. Annegriet is vaak geraakt door wat er aan de keukentafel gebeurde. “Hier is gelachen en gehuild. Er zijn goede buurtinitiatieven gestart en bijzondere contacten ontstaan. Het leven met elkaar in de wijk kunnen delen is belangrijk”.

Haar tweedehands kledingwinkel aan huis maakte het mogelijk om ongedwongen met andere ouders samen te zijn en met elkaar in gesprek te gaan. Het is meer dan alleen de inbreng en verkoop van kleding. Annegriet is blij dat haar winkelconcept een doorstart kan maken in het centrum van Zwolle. Haar maatschappelijk hart gaat er harder van kloppen nu zij de kans heeft om met Saeed samen te mogen werken aan de Drostenstraat.

In deze pop-up delen zij dit jaar samen de benedenverdieping. Statushouder Aranshi zal op donderdag meehelpen in de winkel. Daarnaast verzorgt Saeed samen met andere statushouders de koffie in het restaurant voor de klanten van Wendyz. Kleine beetjes helpen als het over duurzaamheid gaat. Als je garderobe een aantal tweedehands items bevat ben je al goed bezig.

“Gooi kleding dus niet zomaar weg. Al is Wendyz geen dumpplek voor afgedragen kleding”. Annegriet is op zoek naar frisse kinderkleding van deze tijd. Wil je kinderkleding inbrengen, neem dan contact op via de Facebookpagina van Wendyz kids&stuff of mail naar anne.sijbranda@hotmail.com.

Op 7 maart openen Wendyz en Saeed hun deuren in de Drostenstraat. Iedereen is welkom. Tussen 11.00 en 16.00 uur is er open huis. Feestelijke activiteiten zullen zorgen voor een gezellig samenzijn.

Esther Mostert
Meer berichten