Foto:
PEC Zwolle

Steun

De zorgen van de fans die verpakt in donkere wolken boven het stadion van PEC Zwolle hangen, komen verontrustend laag te hangen. De twee nederlagen op rij dragen niet bij aan rust aan de Ceintuurbaan.

Tegen Feyenoord verloren verloren we op een knullige manier, tegen AZ afgelopen zondag waren het penalty's die de blauwwitte supporterssjaal extra aantrokken. Een wurgende verstikking van het eredivisieschap dreigt . Bij veel supporters worden de zorgen zeer begrijpelijk verpakt in cynisme.

In deze poel van bitterheid kwam ik een stevige opmerking tegen: #Stegemanout, #welkomRonJans. De eerste zal in Zwolle nooit worden heilig verklaard. Dat lukte Jans wel door in 2014 met PEC de beker te winnen en een paar maanden later de Johan Cruijffschaal. Kom niet aan Ron, want dan bots je frontaal met de fans.

Jans probeerde een paar maanden geleden een avontuur in Amerika bij FC Cincinnati. Die club wordt geleid door Gerard Nijkamp, de vorige technische directeur van PEC Zwolle. Jans werd in een schimmige berichtgeving beticht van racisme. Hij zou het gevoelige N-woord hebben meegezongen in de kleedkamer.

Later werd nog veel meer racistische bagger over de trainer uitgestort. Onbegrijpelijk, want ik ken Jans als een uiterst integere vent. Laat ik het houden op een immens cultuurverschil tussen Nederlanders en Amerikanen

Maar goed, in het schimmenspel dat zich in meerdere bedrijven verspreid over een aantal dagen afspeelde, werd Jans door de president van de club steeds dieper in de drek getrapt. Nijkamp kent Jans door en door maar de general manager zweeg. Als het graf. Hij nam het niet op voor de man die hij had verleid om naar Cincinnati te komen.

Nijkamp dacht aan zijn baantje en zweeg, zittend naast de voorzitter van de club. De algemeen directeur leek bij de persconferentie als het jongetje vroeger in mijn klas. Zo’n ettertje die als de meester niet keek voor onrust zorgde. Keek de meester op van zijn lessenaar dan zat dat pestgozertje braaf met zijn armen over elkaar en wees met een vingertje naar een ander.

Ik heb inmiddels begrepen dat Nijkamp zijn best doet Jaap Stam als opvolger van Jans naar Cincinnati te halen. Niet doen Jaap, blijf uit de buurt van die man die maar al te snel bereid is een Judaskus te geven.

Terug naar de cynische opmerking: #Stegemanout, #welkomRonJans. Niet doen nu denk ik. Stegeman en PEC Zwolle zijn niet de juiste combinatie, maar een nieuwe trainer kan snel nog averechtser werken. Bovendien kost zoiets heel veel geld en dat is er nu ook weer niet.

Het risico lijkt me te groot dat het de investering niet waard is. Ik hoop dat wij als supporters het kunnen opbrengen achter onze club te blijven staan. Al is het met een gemoed vol zorgen, als 12e man kunnen we ‘onze jongens’ beter steunen dan ze met bitterheid af branden.

Nijkamp steunde niet Ron Jans, maar zich zelf. Nu het degradatiespook in Zwolle rondwaart, steun ik m’n club uit alle macht. In goede én slechte tijden!

Anton Cramer

Anton Cramer
Meer berichten