Sprintbom Coen Vermeltfoort is zaterdag opnieuw kanshebber in Zwolle.
Sprintbom Coen Vermeltfoort is zaterdag opnieuw kanshebber in Zwolle. (Foto: Leon van Bon)

60ste Craft Ster van Zwolle

Zwolle - De 60ste Craft Ster van Zwolle keert terug op de internationale kalender en dat heeft het effect op de sterkte van het deelnemersveld niet gemist. Zo zijn zaterdag 29 februari alle continentale teams uit Nederland vertegenwoordigd, inclusief BEAT Cycling Club en SEG Racing Academy. VolkerWessels-Merckx komt met de rappe Coen Vermeltfoort, de winnaar van vorig jaar.

Ook nieuwkomer Jumbo-Visma tekent present. Net als vorig jaar zijn de formaties van Metec-TKH, A Bloc en Vlasman eveneens bij de Nederlandse seizoensopener, die op zaterdag 29 februari verreden wordt.

Uit het buitenland zijn de continentale opleidingsploegen van de WorldTourteams Sunweb, Groupama FDJ en Leopard Pro Cycling de meest opvallende namen. Uit de regio Zwolle komen de ploegen van De IJsselstreek en Team Reggeborgh naar Zwolle.

De renners komen zaterdag 29 februari om circa 11.15 uur naar het Grote Kerkplein in de Zwolse binnenstad voor eerst de teampresentatie en om 12.00 uur ’schiet’ Hennie Kuiper (de grootste renner uit de Overijsselse wielergeschiedenis) de 175 renners weg voor de ruim 180 kilometers tellende Craft Ster van Zwolle. Het gaat om de 60ste editie van ’de Ster’, die voor de 55ste keer openingsklassieker van het nieuwe wegseizoen in Nederland is. De Craft Ster van Zwolle telt mee voor de Nederlandse Loterij Topcompetitie en de UCI Europe Tour.

De finishlijn wordt op de laatste dag van februari getrokken op de Ceintuurbaan in Zwolle, ter hoogte van ziekenhuis Isala. Na de doorkomst van de renners om 13.45 uur op de Ceintuurbaan worden de renners daar rond de klok van 16.00 uur verwacht. Vanaf 14.15 uur zijn er afwachtingswedstrijden op loopfietsjes voor de categorieën 2-3 jaar en 4-5 jaar. Ook de jeugd van wielervereniging De Hanzerenners uit Zwolle geven demonstraties op de Ceintuurbaan. 

Nadere info is te vinden op www.stervanzwolle.nl

Wedstrijden op loopfietsjes bij Ster

De Stichting Sport Evenementen (SSE) houdt zaterdagmiddag 29 februari afwachtingswedstrijden op loopfietsjes op het aankomstparcours van de 60ste internationale Craft Ster van Zwolle te houden. De bedoeling is om die dag van 14.15 uur tot ongeveer 15.45 uur wedstrijdjes voor twee-/driejarigen en vier-/vijfjarigen op de Ceintuurbaan (ter hoogte van de Isala klinieken) te houden. De doorkomst van de zestigste Craft Ster van Zwolle is om ongeveer 13.45 uur op de Ceintuurbaan en de finish wordt tussen 16.00 en 16.15 uur verwacht.

De opzet is loopfietswedstrijden voor twee leeftijdscategorieën 2-3 jarigen en 4-5 jarigen. Er kan met een eigen loopfiets en helm worden deelgenomen. Ook is een twintigtal loopfietsjes met helmen beschikbaar. Afhankelijk van het aantal deelnemers (jongens en meisjes) worden de wedstrijdjes in manches gehouden. Elk kind komt in ieder geval minimaal twee keer in actie. Voor de beste drie jongens en meisjes in elke categorie zijn bekers en bloemen beschikbaar.

De SSE, tevens organisator van de zaterdag 6 juni te houden Salverda Omloop van de IJsseldelta, heeft bij de KNWU aangevraagd om die middag op het aankomstparcours van de internationale vrouwenklassieker het open kampioenschap van Overijssel voor loopfietsertjes op de Ceintuurbaan te houden.

Inschrijven voor de zaterdag 29 februari te houden loopfietswedstrijdjes kan door uiterlijk vrijdag 28 februari een mail te sturen naar frankveen@ziggo.nl In deze mail graag de voor- en achternaam van de deelnemer vermelden, de leeftijd, jongen of meisje, telefoonnummer en adres. Ook vermelden of de deelnemer wel of geen eigen loopfiets of helm heeft en het mailadres.

Ster live op tv

De ontknoping van de Craft Ster van Zwolle is zaterdagmiddag 29 februari vanaf plm. 15.00 uur live te zien op TV Oost en TV Drenthe. Vanaf ongeveer 16.45 uur komen (dezelfde) beelden ook op Eurosport 1. Zondagavond 1 maart komt TV Oost terug op de Ster en ook Eurosport 1 kijkt donderdagavond 5 maart in een half uur durende uitzending terug op de 60ste Craft Ster van Zwolle.

Zwolse wielerclub leert jeugd wielrennen

Wielervereniging De Hanzerenners uit Zwolle brengt de jeugd vanaf 8 jaar de fijne kneepjes van het wielrennen bij. Elke dinsdag en donderdag wordt in verschillende niveaugroepen getraind. Kinderen die dat leuk vinden mogen drie weken gratis mee trainen om te bekijken of ze het echt leuk vinden.

Kinderen die nog geen racefiets hebben kunnen een fiets lenen bij de Hanzerenners. Kinderen die na drie weken lid worden kunnen de racefiets huren tot ze er zelf één hebben. Belangstellenden kunnen zich voor meer informatie of gratis lessen per mail aanmelden bij: jeugd@hanzerenners.nl

Zaterdagmiddag 29 februari verzorgt wielervereniging De Hanzerenners, als omlijsting van de wedstrijden op loopfietsjes en in afwachting van de finish van de 60ste Craft Ster van Zwolle, vanaf 14.15 uur demonstraties op de Ceintuurbaan ter hoogte van ziekenhuis Isala.

Joop de Haan
Meer berichten