Foto:

Praten en filosoferen over de dood Verdiepingsdag in Zwolle

Zwolle - Wat betekent een goed leven? Hoe kijk je naar de dood? En hoe kan je het gesprek daarover aangaan met een ander? Tijdens de verdiepingsdag ‘Goed leven, goede dood’ op 1 maart in Zwolle gaan deelnemers op zoek naar hun omgang met de dood. 

Het is een initiatief van het Humanistisch Verbond en wordt begeleid door lifecoach en reflectiebegeleider Roland Gerritsen: “Door een onderzoekende houding en door erover te praten, vind je je eigen antwoorden.”

Tijdens de verdiepingsdag onderzoeken deelnemers de gevoelens die de dood ongemakkelijk maken. Ook wordt er geoefend hoe je het gesprek over de dood kunt aangaan met een ander. 

Roland Gerritsen: “Op deze dag onderzoek je je kijk op het leven en hoe je kijkt naar de dood. Wat je wilt, en juist níet wilt. Welke overtuigingen en emoties spelen een rol? Inzichten van hedendaagse filosofen als Joep Dohmen, Christa Anbeek en René Gude helpen je daarbij, maar de belangrijkste bron van wijsheid ben je zelf.”

Gespreksleider Roland Gerritsen spreekt in zijn werk vaak met mensen over zingevingsvragen. “Een belangrijke inspiratiebron is voor mij Montaigne, die zich oefende in het nadenken over de dood als onderdeel van levenskunst: ‘We moeten de dood zijn vreemdheid ontnemen, ons vertrouwd met hem maken, aan hem wennen.”

PraktischDe verdiepingsdag wordt gegeven op  zondag 1 maart, van 10.00 tot 16.00 uur, in de Groote Sociëteit, Koestraat 8, Zwolle. Voor studenten en mensen met een laag inkomen geldt een speciaal tarief. Programma en aanmelden op de website: humanistischverbond.nl/verdiepingsdag-zwolle

Joop de Haan
Meer berichten