Anton Cramer (links) en Joop van Ommen in de WRZV-hallen.
Anton Cramer (links) en Joop van Ommen in de WRZV-hallen. (Foto: Frans Paalman)

Lezing Joop van Ommen en Anton Cramer

Zwolle - Joop van Ommen is een bekende Zwollenaar die vooral de dak- en thuislozen in Zwolle en omgeving in de afgelopen decennia een gezicht gaf. Samen met de Zwolse oud-journalist en schrijver Anton Cramer gaat hij woensdag 26 februari bij de Zwolse afdeling van het NIVON in gesprek over zijn drijfveren die hem uiteindelijk maakten tot het ‘Sociaal geweten van Zwolle’. 

Iedereen is welkom in wijkcentrum Bestevaer aan de Trompstraat 10b. Om 20.00 uur wordt begonnen, de zaal is open vanaf 19.30 uur.

Cramer schreef een boek over Van Ommen dat sinds eind november 2019 in de Zwolse boekhandels te koop ligt. In 'Het leven ligt op straat' gaat de schrijver op zoek naar de diepere achtergronden van ‘ome Joop’ zoals de dak- en thuislozen liefkozend hun beschermheer noemen. De rode draad in het verhaal van Van Ommen is: 'Niemand slaapt op straat'. Hij heeft dat waar gemaakt, maar dat heeft veel gekost. Zelfs zijn gezondheid heeft hij daar deels voor ingeleverd.

Al dit soort onbelichte kanten komen aan bod in het boek 'Het leven ligt op straat'. Het laat het leven van Joop van Ommen zien. Ook zijn strijd tegen de overheid en instellingen die het door de jaren heen nauwelijks lukt om een doeltreffend antwoord te geven op de maatschappelijke problematiek van de dak- en thuislozen. Sterker, de overheid gaf Joop van Ommen ruimte om zijn werk te doen en protesteerde heftig als hij daarbij de grenzen van diezelfde autoriteiten oprekte. Deze botsing leidt tot schrijnende verhalen in het boek, waarvoor minister Arie Slob het voorwoord schreef.

Nivon is een open vereniging waarin mensen met en voor elkaar werken aan een samenleving die eerlijk is en groen. Nivon baseert zich op sociaal democratische beginselen, heeft afdelingen, landelijke werkgroepen, natuurvriendenhuizen en kampeerterreinen. Sociale betrokkenheid is één van de pijlers waarop het Nivon rust. De afdeling Zwolle heeft daarom deze lezing georganiseerd omdat solidariteit met de onderkant van de samenleving een groot goed is.

Tijdens de bijeenkomst leidt de schrijver samen met Joop van Ommen het publiek door het boek. Na afloop is er gelegenheid om met de beide heren in gesprek te gaan. Ook is er gelegenheid om hun boek te kopen. 'Het leven ligt op straat' kost 16.95 euro.

Joop de Haan
Meer berichten