Ageeth en Mirjam van Rouwvleugels begeleiden de rouwgroep voor jongeren
Ageeth en Mirjam van Rouwvleugels begeleiden de rouwgroep voor jongeren (Foto: )

Jongeren rouwen op hun eigen manier

Zwolle - Rouw bij jongeren ziet er anders uit. Het komt vaak tot uiting in zaken die je niet direct aan een verlieservaring koppelt. Eetproblemen, boosheid en eenzaamheid zijn verkapte vormen van (onverwerkt) verlies. Dat is rouw waar in het gewone leven te weinig aandacht voor is. Ze starten met een rouwgroep.

(door Esther Mostert)

"Jongeren willen vaak niet over een verlieservaring praten, of ze weten niet hoe" zegt Mirjam van Rouwvleugels. "In stilte verdragen ze de pijn. Deze stilte wordt door de omgeving vaak verkeerd geïnterpreteerd", vult haar collega Ageeth aan. "Dat je het verdriet niet ziet, betekent niet dat het er niet is."

Jongeren hebben vaak geen zin en tijd om bij een verlieservaring stil te staan. Onbewust stellen ze het rouwen uit. Het lichaam en de mind zijn met hele andere dingen bezig in de pubertijd. Wegstoppen heeft echter weinig zin, want het komt er later toch wel uit, alleen op een andere manier. Op alle kruispunten in je leven kan je onverwerkt verlies weer tegenkomen. Ageeth en Mirjam weten waarover ze praten. "Dat noemen we verlaat verdriet. Tijd heelt de wonden helaas niet".
Ageeth en Mirjam hebben elkaar leren kennen bij de opleiding tot Rouwbegeleider in 2018. Ze hebben de handen ineengeslagen en samen het bedrijf Rouwvleugels opgericht. Een praktijk voor kracht bij verlies. Zij richten zich met name op jongeren, omdat dit een vergeten, en moeilijk rouwende, doelgroep is.

"Praten over verlies is lastig, vooral als je jong bent. Hoe geef je woorden aan de pijn die je voelt? Het leven om je heen gaat door, terwijl jouw leven stil staat. Daarnaast is op social media alles leuk. Dat is een groot contrast me de leegte en eenzaamheid die een rouwende jongere voelt".

Speciaal voor hen hebben ze een lotgenotengroep opgericht. Een training voor jongeren die een ingrijpend verlies hebben ervaren. "De stap naar individuele therapie is vaak te groot en niet altijd nodig. De drempel om je ervaring met lotgenoten te delen is lager". De bijeenkomsten die Ageeth en Mirjam verzorgen vinden plaats op Windesheim, een vertrouwde omgeving voor studenten. Ook wordt er een app-groep aangemaakt. Hier kunnen jongeren aandacht aan elkaar geven op mooie en op moeilijke dagen.

"Jongeren begrijpen elkaar en krijgen van ons ook de professionele begeleiding die nodig is." Samen staan ze stil bij thema's die je tegenkomt als je op jonge leeftijd met een verlies te maken krijgt. Op woensdag 25 maart start er een nieuwe rouwgroep voor jongeren in Zwolle. Het programma duurt 6 weken, elke 2 weken komt de groep bij elkaar. De thema's die centraal staan sluiten aan bij de belevingswereld van de jongeren. Ook wordt er een stukje theorie aangeboden, om rouw te begrijpen. Dat vinden jongeren fijn, blijkt uit eerdere lotgenoten groepen. Daarnaast worden creatieve werkvormen gebruikt om het verlies 'aan te raken'. Kijk op www.rouwvleugels.nl voor meer informatie.

Esther Mostert
Meer berichten