Corry Gillissen met de 3D-puzzel van de Sassenpoort. De echte poort is vanaf 1 maart vier dagen per week open.  (foto: Eva Posthuma)
Corry Gillissen met de 3D-puzzel van de Sassenpoort. De echte poort is vanaf 1 maart vier dagen per week open. (foto: Eva Posthuma) (Foto: Eva Posthuma)

3D puzzel van de Sassenpoort: Geen exacte replica maar mèt kanon

Zwolle - "Kijk in het glas zit een barst," Corry Gillissen opent het luik aan de binnenkant en laat de barst zien die in het voorzetraam zit. De harde wind van afgelopen week heeft ook haar sporen in de eeuwenoude Sassenpoort nagelaten.

(door Johan Boomsma)

Gillissen is betrokken bij de Stichting Exploitatie Sassenpoort. Van de poort is een bijzondere drie-dimensionale puzzel ontwikkeld. Donderdag wordt deze puzzel door wethouder Schuttenbeld officieel aangeboden aan de 'Poortwachters', de vrijwilligers van de Sassenpoort.

"Van beroemde gebouwen als het Louvre en de Big Ben bestonden er al langer 3D puzzels, maar nog niet van Nederlandse gebouwen." Machtelt Smit heeft met haar bedrijf drie Nederlandse gebouwen 'verpuzzeld'. Dit zijn het Rijksmuseum in Amsterdam, de Utrechtse Dom en de Sassenpoort. "We zijn natuurlijk onwijs trots dat er voor is gekozen om een puzzel te maken van de Sassenpoort en niet van de Peperbus", lacht Corry.

De puzzel is gemaakt aan de hand van oude bouwtekeningen. "Het is geen exacte replica, maar het kanon zit er wel bij. Per ongeluk is de Sassenpoort het grootst uitgevallen. Daardoor is de puzzel van de Dom veel minder hoog. Maar het is natuurlijk ook terecht dat de Sassenpoort groter is."

Vorig jaar trok het monument een record aantal bezoekers. Dit jaar hoopt de stichting dat het er nog meer gaan worden. Het aantal activiteiten in de poort is daardoor flink toegenomen. Zo is 'Mijn Sassenpoort verbeeld' van start gegaan. Dit is een kunstproject waaraan iedereen mee kan doen.

Ook komen er iedere maand verhalenvertellers naar de poort. Tijdens 'Een poort vol verhalen' worden er bijzondere verhalen vertelt. Om de bezoekers een plaats te geven gaat de poort vaker open. Corry: "Vanaf 1 maart is de poort vier dagen per week toegankelijk." Naast de woensdag, vrijdag en zaterdag is de poort dan ook op zondag te bezichtigen.

De bezoekers worden door vrijwilligers rondgeleid. "Nu zijn dit er zo'n twintig, maar we kunnen nog wel wat nieuwe vrijwilligers gebruiken. Het belangrijkste is dat je het leuk vindt om met veel verschillende mensen om te gaan. En af en toen een grapje maken dat kan ook prima." De stichting wil ook de toegankelijk van de poort verbeteren. Zo worden er binnenkort leuningen bevestigd in de smalle wenteltrappen. Daarnaast komt er een Virtual reality experience voor rolstoelgebruikers. Corry: "Voor hen is de poort helaas niet toegankelijk, maar zo wordt het wel mogelijk om virtueel naar binnen te kunnen gaan." Voor blinden en slechtzienden komt er een 'voelmaquette'. En op de eerste verdieping wordt er een plattegrond van het centrum geplaatst, die in reliëf is uitgevoerd.

Iedereen kan vanaf 20 februari de poort zelf nabouwen in de 3D. De puzzel is gemaakt van kunststof, heeft 90 stukjes en is 59 centimeter hoog.

Johan Boomsma
Meer berichten