Mike Willems keerde acht jaar geleden als scout terug bij de club waar hij in de jeugd en enige tijd in het eerste elftal speelde.
Mike Willems keerde acht jaar geleden als scout terug bij de club waar hij in de jeugd en enige tijd in het eerste elftal speelde. (Foto: Henry Dijkman)
PEC Zwolle

Mike Willems laat zich niet leiden

Zwolle - Een jaar geleden stond hij als scout nog relatief anoniem langs de lijn en hield hij zich verder voornamelijk bezig met verf. Nu is Mike Willems (49) hét gezicht van het 'voetbalbedrijf' van PEC Zwolle. "Het is best wennen om veel aandacht te krijgen, maar ik ga daar nuchter mee om."

(door Erwin Dijk)

Willems werd vorig jaar benoemd tot technisch manager nadat Gerard Nijkamp vertrok naar het Amerikaanse FC Cincinnati. Sindsdien is hij 'zeven dagen per week, 24 uur per dag' met PEC Zwolle bezig. "Het is een geweldig mooie functie. Alles bij de club draait uiteindelijk om het voetbalbedrijf en daar ben ik verantwoordelijk voor. Dat ik dat ook nog eens mag doen bij mijn eigen club, waar ik altijd bij betrokken ben geweest, vind ik fantastisch."

Zijn band met PEC Zwolle gaat al tientallen jaren terug. Willems doorliep er de jeugdopleiding, debuteerde in het eerste elftal en maakte zelfs de overstap naar Ajax. Het op en neer reizen naar Amsterdam beviel hem echter maar matig en al snel keerde de Zwollenaar terug naar zijn thuisstad. "Op dat moment was PEC Zwolle net failliet gegaan. Er was geen geld voor een contract en ook mijn enkel was niet goed. Voordat ik naar Ajax ging was ik daar al twee keer aan geopereerd. Ondertussen kon ik een baan krijgen bij Sigma Coatings en alles bij elkaar opgeteld leek het mij op dat moment het beste om te kiezen voor een maatschappelijke carrière."

Jarenlang werkte Willems in diverse functies in de verfbranche en totdat zijn verzwakte enkel het echt niet meer toeliet, deed hij nog een aantal seizoenen van zich spreken op de amateurvelden. Bijna acht jaar geleden keerde hij terug bij zijn jeugdclub, waar de voetballiefhebber als scout aan de slag ging. Op zoek naar nieuwe spelers stond Willems bij menig jeugdwedstrijd of beloftenelftal langs de lijn. Aankopen als Philippe Sandler, Younes Namli en Gustavo Hamer kwamen in meerdere of mindere mate op zijn conto.

Omdat hij de laatste jaren al steeds meer betrokken werd bij voetbaltechnische beslissingen, was het niet onlogisch dat PEC in de zoektocht naar een vervanger voor Nijkamp bij hem uitkwam. Sindsdien gebeurt er op voetbalgebied binnen het MAC3PARK Stadion maar weinig meer dat aan zijn aandacht ontsnapt. "Het is een erg veelomvattende functie. De meeste tijd gaat in het eerste elftal zitten, met bijvoorbeeld gesprekken met trainers, spelers en zaakwaarnemers. Ook zijn we de afgelopen tijd bezig geweest met de uitbreiding van de staf. Maar daarnaast ben ik ook veel bezig met de jeugdelftallen en ben ik sinds januari ook verantwoordelijk voor het vrouwenvoetbal. Alles loopt via mij. Als er bijvoorbeeld een voetbalplaatjesactie van een supermarkt is waarbij er maar twaalf van onze spelers op een plaatje mogen, dan moet ik daar iets over beslissen. Ik ben niet veel weekenden meer vrij, want ik ga zelf ook nog vaak naar wedstrijden om bepaalde spelers aan het werk te zien."

Waar hij zich als scout nog in de luwte bevond, staat Willems nu vol in de wind. Heel Zwolle kijkt immers ieder weekend mee om het resultaat van zijn werk te beoordelen én te bekritiseren wanneer er geen punten gepakt worden. "Het is best wennen om veel aandacht te krijgen van supporters, pers en ook gewoon mensen die je helemaal niet kent, maar ik ga daar vrij nuchter mee om. Ik gebruik bijvoorbeeld geen social media en ik laat me niet leiden door meningen van anderen. Ik weet van mezelf dat ik hard werk en dat we bezig zijn met de goede dingen. Tegelijkertijd hoort die aandacht er ook gewoon bij en het is mooi dat zoveel mensen zich betrokken voelen bij de club. Tijdens de uitwedstrijd bij RKC (die eindigde in 0-0, red.) heb ik bij onze supporters in het uitvak gestaan. Dan krijg je wel eens wat te horen. Dat is niet altijd leuk, maar daar loop ik niet voor weg. Als we vijfde zouden staan was het makkelijk geweest om daar te gaan staan, maar ik wil ook aanspreekbaar zijn nu we er niet goed voor staan."

Resultaat

De technisch manager heeft na een zomers en een winterse 'transferwindow' weliswaar al de nodige nieuwe spelers naar Zwolle gehaald en laten vertrekken, maar de samenstelling van de selectie draagt nog niet volledig zijn handtekening. Voor een oordeel over zijn functioneren is het dan ook nog te vroeg, meent Willems. "Natuurlijk was ik er in de periode daarvoor als scout ook al bij betrokken, maar toen gaf ik alleen advies. Ik vind niet dat je mij nu al kunt afrekenen op het resultaat. Sowieso doen we het natuurlijk met z'n allen, maar er komt straks wel een fase dat het écht van mij is. Zo voelt dat nu nog niet."

Erwin Dijk
Meer berichten