"Poeziealbums gaan een leven lang mee", vindt Linda van Regenmortel. Links een modern album en rechts een van tweehonderd jaar geleden.
"Poeziealbums gaan een leven lang mee", vindt Linda van Regenmortel. Links een modern album en rechts een van tweehonderd jaar geleden. (Foto: Sgrid Aalfs)

Poëziealbum is schat vol herinneringen

Zwolle - Vroeger hadden kinderen een poëziealbum waar in meest vriendinnetjes iets schreven en plakten voor de ander. Maar poëziealbums verdwenen op een gegeven moment. "Ongeveer toen de vriendenboekjes verschenen", denkt Linda van Regenmortel uit Zwolle. Zij vond dit zonde, en besloot het poëziealbum weer uit te brengen.

(door Sigrid Aalfs)

"Ik merk dat het belangrijk is iets tastbaars te hebben, juist in deze vluchtige tijd. Ook vind ik het belangrijk dat mensen moeite doen voor elkaar, door iets persoonlijks te maken."

Van de Regenmortel verkoopt poëziealbums voor kinderen en albums voor volwassenen via haar webshop. Ook verkoopt ze onder andere bijpassende plaatjes en draagtasjes om een album in te doen en mee te geven aan iemand.

Ze werkte in cadeauwinkel Villa Tovertoren aan de Sassenstraat en daar plakte ze vaak poëziealbumplaatjes op cadeaus. En ze sprak er vaak met klanten over hoe jammer het was dat de albums er niet meer waren. "Ik heb destijds overal gezocht naar leveranciers voor albums voor de winkel, en het bleek dat ze alleen nog in het voormalige Oostblok verkocht werden, maar die waren niet geschikt vond ik, qua vormgeving."

Ze broedde er een jaar op, haar man stimuleerde haar zelf poëziealbums uit te brengen. "Ik sprong er zo'n drie jaar geleden in, heb geen ervaring met uitgeven, maar vond dat ze niet mochten uitsterven. Met mijn man samen heb ik de albums verder ontwikkeld. Zelf ben ik mijn album destijds helaas kwijtgeraakt, maar het kan zo'n mooie schat vol herinneringen zijn."

Als je met het album van een ander bezig bent, geef je indirect tijd aan die ander, voor een speciaal iemand maak je die tijd. "Ik denk dat we daarin nog veel te leren hebben. Je gaat zitten en maakt iets, het is een beetje vergelijkbaar met een sinterklaas gedicht. Ik moet het ook leren om tijd te nemen voor zoiets. Door in een poëziealbum te schrijven, toon je je vriendschap, je liefde. Het gaat erom dat te tonen en te durven tonen. Dat is juist nu belangrijk vind ik, omdat het een vluchtige tijd is, van social media, alles gaat snel; en omdat het leven kwetsbaar is, het kan zo voorbij zijn. Een album daarentegen is iets blijvends, een mooie schat vol herinneringen." Ze noemt het 'slow media'.

Vroeger waren de versjes in een poëziealbum nogal stichtelijk, daar wil ze ook niet naar terug. "Dat is niet meer belangrijk. Het mag ook een tekening of verhaaltje zijn in plaats van een versje. Niets moet, het gaat om de creativiteit." Ze vindt dat een album in elke levensfase gebruikt kan worden.

De albums hebben een zachte foamkaft, een verwisselbaar voorkantje en zacht, glad papier, om het een luxe gevoel te geven. Ze liggen tegenwoordig weer in cadeau- en speelgoedwinkels door heel Nederland heen, en zijn ook via Bol.com verkrijgbaar.

www.mijnpoeziealbum.nl

Sigrid Aalfs
Meer berichten